• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

На факультеті історії та права вже стало гарною традицією…

Масляна – древнє слов'янське свято, що дісталося нам у спадщину від язичницької культури, яке збереглося й після прийняття християнства.

Вона була сприйнята християнською церквою фактично як релігійне свято й одержала назву Сирного чи Сиропусного тижня, але це не змінило її внутрішньої суті. Масляна – це, насамперед, ситна їжа. Тому немає нічого неправильного в тому, щоб у цей час поласувати, скуштувати щось смачненьке і не відмовляти собі ні в чому. У традиційному побуті завжди вважалося, що людина, яка погано і нудно провела тиждень, буде невезучою протягом усього року.

На факультеті історії та права вже стало гарною традицією відзначати такі свята тісною факультетською родиною. Що ж, готуватися повчали завчасно – приготували марену, колодки для хлопців та дівчат і звичайно наробили млинців з варениками.

Масові гуляння розпочалися о 14.00 біля пам’ятника В. Винниченка. Було підготовлено інсценізоване дійство – Масляна, дівчата та парубки (в українських костюмах), які в цікавих інтерпретаціях розповіли про традиції та звичаї проведення свята. Цікавим моментом була обіцянка хлопця одружитись протягом цього ріку (йому прив’язали колодку). Розважали натовп конкурсами – перетягуванням канату, битвами сніжками та веселими весняними піснями. Кульмінацією стало спалення марени та частування всіх охочих чаєм та млинцями.

Усі без винятку залишилися задоволеними й покинули дійство з думками про швидкий прихід весни, а ми тим часом будемо сподіватися, що традиції святкування Масляної завжди будуть підтримуватись в нашому факультеті.

P.S. Студентська рада факультету історії та права висловлює подяку ректорату, студентській раді університету, молодіжному центру, профкому за допомогу в проведенні заходу.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись