• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

До 120-річчя з дня народження Сидора Карповича Королюка

20 лютого виповнюється 120 років від дня народження Сидора Карповича Королюка, директора Кіровоградського педагогічного інституту в 1936-1957 рр., кандидата історичних наук, автора ґрунтовного нарису з історії нашого ВНЗ.

Сидір Карпович народився 20 лютого 1892 року в бідній селянській родині на Хмельниччині. До революції наймитував, працював чорноробом в Одесі. Був активним учасником революційних подій 1917 року, згодом став слідчим ревтрибуналу знаменитого Богунського полку, одним з організаторів радянської влади на Житомирщині. У 1920 році повернувся до Таращанського полку разом зі своїм партизанським загоном. Громадянську війну закінчив комісаром. У 1919 році вступив до Комуністичної партії, працював там, куди посилала партія, вчився. У 1931 році закінчив Одеський інститут народної освіти, у 1933 році — аспірантуру. За фахом — історик. Після аспірантури С.К. Королюку було доручено керувати міським відділом освіти у Херсоні. У 1936 році його направили до Кірово, де він очолив педагогічний інститут. Кандидатом історичних наук став тільки у 1952 році.

Ті, хто пам'ятають Сидора Карповича, добре відгукуються про нього, як про людину, фахівця-лектора та історика. Він залишив нам нарис з історії вишу, який протягом тривалого часу був єдиним більш-менш солідним дослідженням у цьому напрямку. Саме в той час, коли інститут очолював С.К. Королюк, у виші вперше утворилося ядро кандидатів наук, доцентів, які активно займалися науковою роботою, було налагоджено регулярний випуск наукових записок нашого інституту.

(Підготовлено за матеріалами книги Віталія Постолатія “Педагогічна освіта на Кіровоградщині (1865-1965 рр.)

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись