• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Польова практика – безцінний досвід в житті майбутнього історика

28 жовтня на факультеті історії та права Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка відбулася підсумкова звітна конференція студентів нинішнього другого курсу про результати літніх польових практик – етнографічної та археологічної. На конференції панувала тепла і дружня атмосфера, з якою не хотілося розлучатися. Вона віднесла нас десь назад у теплі літні сонячні дні.

Відкрили конференцію проректор Університету з навчальної частини – Козир Ірина  Анатоліївна та декан факультету – Філоретова Лариса Мартіївна. Вони відзначили важливість даних практик як в науковому так і освітньому аспектах. Наголосили про важливість наукових здобутків експедицій факультету. Етнографічної – для відтворення подій минулого та їх співставлення з сучасністю в рамках використання матеріалів усної історії. Археологічної – для дослідження золотоординської пам’ятки біля с. Торговиця, у міжнародній експедиції для вивчення обставин історичного розвитку трипільського протоміста біля с. Небелівка, розкопок пам’ятки  періоду кам’яного біля  с. Лікареве.

Проскурова Світлана Володимирівна розповіла про загальні досягнення цьогорічної експедиції. Через нестабільну ситуацію в країні експедиція працювала на багатому етнографічному ґрунті м. Кіровограду та його околиць, а не в районах Кіровоградської області як зазвичай. Також вона наголосила на здобутках експедиції – це записи кількох десятків свідчень стосовно Голодомору, періоду Великої Вітчизняної війни, також було зібрано відомості щодо цікавих сторінок мікроісторії – розповіді очевидців про роботу тих чи інших підприємств, яких сьогодні немає, свідчення про вчительську діяльність тощо.

Свої враження від експедиції представила студентка Білоусова Оксана, яка наголосила на цінності усної історії. Експедицією з 12 осіб було опрацьовано безліч матеріалу з різних окраїн міста та прилеглих територій: Кущівка, Лелеківка, Первозванівка, Бобринець тощо. Яскраво висвітлено побут експедиції,  ставлення місцевих мешканців до науковців. Також студенти виголосили подяку Проскуровій С.В. за підтримку та допомогу у такій важкій справі як висвітлення усної історії нашого міста і нашого народу вцілілому.

На черзі були звіти студентів про результати Торговицької археологічної середньовічної експедиції, яка в цьому році відзначила свій 35 польовий сезон. Рябокінь Алла відзвітувала про проведені археологічні роботи на ґрунтовому могильнику, зазначила особливості цьогорічних знахідок та поділилася приємними враженнями від роботи на даному об’єкті. Наступним був звіт про роботу на об’єкті «Лазня»,який був представлений Біляковим Віталієм. Він пояснив призначення даного об’єкту, а також за допомогою яскравих прикладів представив відкриття цьогорічних досліджень. Наступний виступаючий – Іванник Олександра надала звіт про роботу на розкопі №9. Цьогорічні роботи проводилися з метою подальшого дослідження багатошарової пам’ятки на території села Торговиця. Цього року в експедиції було закладено ще один розкоп «Сині роси», звіт про роботу на якому було представлено Віктором Брайченко. Завершальним, відносно Торговицької експедиції, став виступ Коваленко Аліни про дозвілля та побут археологічної експедиції.

Наступну експедицію представила Тетяна Телих, яка була безпосереднім учасником Небелівської археологічної експедиції. Вона наголосила на наукових здобутках експедиції, а також змалювала побут та дозвілля україно-британської експедиції під керівництвом Дж. Чапмена і М.Відейка. Відзначила безцінні враження від спілкування з британським колегами.

Завершальним акордом даної конференції був виступ студента ІІІ курсу Сікірди Романа, який неймовірно позитивною розповіддю підсумував роботу археологічної експедиції в селі Лікареве Новомиргородського району Кіровоградської області. Дана експедиція проводиться сумісно з Києво-Могилянською академією, що дає можливість студентам КДПУ переймати досвід київських колег та ділитися власним.

Підсумки конференції підвів Чорний Олександр Васильович, завідувач кафедри історії України, який висловив подяку студентам за плідну працю на польових практиках. Олександр  Васильович висловив гордість за факультет історії та права, який виховує не лише найкращих вчителів, а видатних науковців, які на власному першому курсі пройшли досвід польової практики.

Всі виступи супроводжувалися яскравими візуальними матеріалами, що дало можливість поринути в атмосферу проведених експедицій. Сподіваємося, що дана конференція зацікавила студентів першого курсу до роботи в наступних експедиціях.

Студентка 3-го курсу
факультету історії та права
Бевз Яна

Інформація надана Ректоратом.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись