• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

«Ой, Андрію, Андрієчку, даруй мені надієчку»

Святкувати Андріївські вечорниці, які відбуваються в ніч з 12 на 13 грудня, вже стало хорошою традицією на факультеті філології та журналістики.

Саме в цей вечір, сповнений веселощами, залицяннями, піснями, кусанням калити, відбуваються справжні дива: дівчата дізнаються імена своїх майбутніх наречених, а хлопці, тим часом, й собі придивляються половинку. Ще б пак! Дівчата в українському одязі – як маківки, а хлопці – як справжні козаки!

«Ой, Андрію, Андрієчку, даруй мені надієчку. Скажи мені, Андрієчку, чи любить Василечко», - такими піснями закликали дівчата парубків, готуючи смаколики для вечорниць. А хлопці й собі без перерви сипали дотепними жартами, загравали, а потім ще й височенько стрибали, аби калиту вкусити і дівчину, яку сподобалася, нишком поцілувати. Адже вечорниці – найкращий спосіб дізнатися, чи вийде дівчина цього років заміж, чи доведеться ще трохи подівувати. От і наші красуні дарма часу не гаяли, а ворожили на свою дівочу долю. У Андріївську ніч здійснюється небачене: обереш випадкове ім’я хлопця – зустрінеш долю, дістанеш із горнятка каблучку – вийдеш заміж, а як стрічка попадеться – то ще походиш на вечорниці з подругами.

Не обійшлося й без українських пісень. Для цікавості усіх учасників поділили на дві команди, умовою змагання було – переспівати одне одного. Яка ж таки милозвучна і багатогранна українська мова! Через деякий час командам довелося піти на компроміс, адже пісень у арсеналах кожної ще залишилося чимало, а от голоси, непризвичаєні до пісенних батлів, не витримали.

Запалу, певно, вистачило б ще надовго – хотілося досхочу і натанцюватися, і пісень наспіватися, але ж вареники з картоплею і капустою вже й так зачекалися свого зоряного часу. А раптом комусь потрапив би з цікавинкою – монеткою, родзинками чи цукеркою? Звісно, авторка цієї статті усіх не скуштувала, але впевнена, що комусь точно пощастило на таку знахідку.

Хтозна, можливо, комусь на Андріївських вечорницях наворожилося заміжжя, а хтось знайшов свою половинку, інші ж бо можуть насолоджуватися найкращою порою – студентським життям.

На Андріївських вечорницях ворожила і пісень співала Олеся Копецька

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись