• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Практика – ЛІТО-2014

Соціально-виховна практика є однією із важливих ланок професійно-педагогічної підготовки студентів КДПУ ім. В. Винниченка. Її мета – реалізація теоретичних знань студентів у практичної діяльності в різних навчально-виховних та дитячих оздоровчих закладах України.

У 2014 році соціально-виховну практику пройшло 360 студентів восьми факультетів університету. Вони працювали в таборах, на пришкільних літніх майданчиках, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського, в університетському студентському загоні.

Зрозумілим є бажання практикантів добре попрацювати й одночасно відпочити на морі. Дитячий позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Одіссей» знаходиться на косі Пересип в смт. Кирилівка Якимівського району Запорізької області. Протягом чотирьох змін у таборі працювали 60 студентів. Директор закладу  – Кодря Юрій Олександрович – уміло організував роботу наших студентів, високо оцінив зусилля науково-педагогічного колективу університету з приводу виховання й теоретичної підготовки  студентів та надіслав Почесну грамоту університету (фото №1). В організації оздоровчо-виховного процесу в таборі «Одіссей» велика увага приділялася  проведенню тематичних свят – Івана Купала, День Нептуна, «Поле чудес» тощо.     

Перше враження від роботи в таборі «Одіссей» висловили студенти факультету педагогіки та психології. Зокрема, Вох Анастасія рекомендує майбутнім практикантам отримати досвід роботи з дітьми саме тут, оскільки «Одіссей» дарує незабутні моменти щастя, приємної тривоги, гордості (за себе, за свій загін, за колегу).

Тільки молодість здатна без сну, без відпочинку творити, віддаючи всього себе дітям. Відомий педагог С.А. Шмаков зазначав: «Потрібно вожатській роботі віддати все: розум, здібності, сили, здоров’я, роки. І згадувати її із задоволенням. Але якщо від неї не защемить у грудях – це була не твоя робота». Посада «вожатого» вимагає природних і професійних якостей. Талановитий вожатий – це неосяжність задумів, інтуїція, доброта і тактична далекозорість. (фото 2,3)

Значна кількість студентів працювало в таборах Кіровоградщини. Тепло згадує студентка факультету філології та журналістики Дудник Ганна про роботу в дитячому  оздоровчому закладі  «Бригантина», смт. Новоархангельськ  Кіровоградської області: «Табір «Бригантина» – перлинка лісостепового краю, що ніжиться водами Синюхи, а ще й сосновий ліс – джерело корисного, наповненого сосновими смолами, повітря.  Чи можна знайти краще місце для оздоровлення та відпочинку?! Бригантина понад двадцять років дарує дітям щастя, постійно удосконалюючись, оновлюючи матеріальну й технічну базу; культурно-масова робота спрямована на активне, насичене різноманітними іграми, різноплановими розвагами дозвілля, яке йде в ногу з часом, за сучасними тенденціями. Бригантинівська сім’я  вожатих – це дружня команда молодих, активних, завзятих хлопців та дівчат, які горять новинками, цікавинками, родзинками того, як зробити кожен наступний день ще цікавішим, ще кращим. Бригантинівський режим дня розписаний не погодинно, а похвилинно, про що говорить девіз табору: «Нема суму ані хвилини на борту у бригантини!». Три табірні зміни минули дуже швидко, мов три теплі ковтки солодкого напою. Такі різні, особливі, незрівнянні! Любов до дітей, яку я завжди мала в душі, знайшла своє гніздечко, адже нема нічого кращого, ніж віддаватися силами, ідеями, думками, кожною секундочкою тим, хто чекає на казку, на диво, на свято!» (фото 4, 5).

Багато спогадів у студентів, які попрацювали у філії ПрАТ «Кіровоградтурист» – дитячому оздоровчому комплексі «Лісова пісня» Маловисківського району Кіровоградської області під керівництвом директора Джиги Валентини Петрівни.

Адміністрація цього комплексу висловила щиру подяку ректорові університету професору О.А.Семенюку за плідну співпрацю у вихованні молодого покоління та гідний внесок у підготовку кваліфікованих кадрів. (фото 6)

Студентка факультету історії та права Постільняк Марина після проходження практики в таборі «Лісова пісня» згадує:  «З перших днів ми подружилися з дітьми, знайшли спільну мову, ми були весь час разом. Від підготовки та виступів у різних змаганнях отримували море задоволення; енергійність дітей заряджала нас, вихователів, на весь день. Вільний час завжди проводили весело та цікаво,  дискутували  на різні теми. Це була незабутня практика в нашому житті. Ми набули досвіду роботи з дітьми різного віку, що в подальшому  допоможе в нашій професії».

Дитячий  табір відпочинку «Cонячний» с. Омельник Кременчуцького району, Полтавської області – це надзвичайне місце, де здійснюються мрії кожного вихованця.

Директор табору Вілівчук Віталій Михайлович прискіпливо підходить до підбору студентів для роботи в колективі табору, цінуючи ініціативних, талановитих.

Цуркан Катерина, студентка 3-го курсу мистецького факультету, проходячи практику у цьому таборі, була щиро здивована особливій атмосфері цього світлого місця: «Я навіть не могла припустити, що практика, спрямована на отримання певних результатів та закріплення педагогічних навичок, може проходити настільки весело та яскраво. Цьому сприяли, в першу чергу, діти, з якими я працювала. Разом з цими відвертими, завжди усміхненими маленькими особистостями ми ділили і сум, і радість. Не можу сказати, що обходилось без неприємних моментів неслухняності, у деяких випадках прямого ігнорування моїх зауважень, але у найважливіші моменти я відчувала любов та підтримку від кожного з них.

Варто згадати адміністрацію табору «Сонячний». Найприємніші люди, які щодня наставляли нас на шлях істинний, намагалися зробити з усіх вожатих одну єдину команду, яка б мала спільну мету зробити відпочинок дітей незабутнім, допомогти кожному з них знайти нових друзів, навчити основним видам мистецтва, зокрема хореографії та декоративному мистецтву, занурити всі загони в атмосферу здорового та повноцінного життя».

Дитячий спортивно-оздоровчий табір «Жемчужина» с. Черноморка Очаківського району Миколаївської області виявився серйозною школою для наших студентів. Так, студент факультету фізичного виховання Тимошенко Іван відпрацював в таборі «Жемчужина» всі зміни  та отримав від дирекції подяку (фото 12, 13). Його враження від праці в таборі віддзеркалились в словах: «Дякую за гарно проведене літо».

Як багато різних вражень, спогадів, фотографій залишилося в студентів, які проходили практику влітку 2014 року!

Хочемо побажати, щоб нинішні практиканти на все життя зберегли свої чудові відчуття від роботи в оздоровчих дитячих таборах, а майбутні студенти, читаючи цю статтю,  зрозуміли, що найкраще проходити літню практику в таборах.

Достойна нагорода колективу КДПУ ім. В. Винниченка

День іменинника святкують кращі вожаті табору «Одіссей» –
студенти факультету психології та педагогіки

Хто буде переможцем в спортивних змаганнях: вожаті чи діти?
Спортивне свято в таборі «Одіссей»

Сім’я вожатих другої зміни «Вітрила надій» табору «Бригантина»

8 загін – «Супер-діти»  та їхні «Супер-вожаті» – Тамара Юріївна та Ганна Анатоліївна. 

І зміна «Казковий вернісаж» у таборі «Бригантина».

 

ПОДЯКА

Чудовий світ: природи, дітей та вожатих

Прощальний  вечір в таборі «Лісова пісня» в загоні «Карапузи»

Надзвичайні вожаті табору «Сонячний»

Табір «Сонячний» – це надзвичайне місце, де здійснюються мрії кожної дитини.

Диплом-подяка Тимошенку І.В.

Дякую за гарно проведене літо!

Інформація надана завідувачем педагогічної практики Каленниковою Т.О.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись