• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Експедиція до української «пустелі»

Безумовно в Україні немає ніяких пустель, але в Інтернеті, засобах масової інформації часто  можна почути про Олешківські піски як найбільшу в Європі піщану пустелю. Так, пустелі в Європі є і найбільша з них знаходиться в Казахстані в межах Прикаспійської низовини і стосується це Рин-пісків, які поширені на площі близько 40 тис. км². Проте, територія Олешківських (Нижньодніпровських) пісків є найбільшим за площею в Україні піщаним масивом (площа 1,6 тис. км²), який поширений по лівому берегу Дніпра в Херсонській і частково Миколаївській областях. І немає сумніву, що Олешківські піски – це своєрідний унікальний куточок нашої країни.

Унікальність Олешшя пов’язана з величезним різноманіттям природних особливостей регіону, - наявністю задернованих і голих пісків, солончаків, саг, березових гаїв (колок) і унікальних фітоценозів, розмаїттям прісних і солоних озер, лиманів, заток,  заповідних територій всесвітнього значення, штучно сформованих лісових масивів. Тобто територія цікава і у науковому плані їй приділялася значна увага науковців різних спеціальностей. Однак, це регіон, який ще зберігає свою таємничість щодо механізму формування піщаних арен (вони флювіального чи гляціального походження?), внутрішньоаренної ландшафтної структури, прояву взаємодії зональних й інтразональних факторів формування ландшафтів Олешківських пісків. Саме у зв’язку з цими ще нез’ясованими особливостями викладачами і студентами-магістрами природничо-географічного факультету в серпні було проведено експедицію в Херсонську область до Іванівської та Кінбурнської піщаних арен. 

Учасники експедиції мали можливість ознайомитись зі специфікою внутрішньої частини Іванівської арени, міжаренних геокомплексів, солоних озер. В ході мандрівки були проведені гідрогеологічні, ґрунтознавчі та геоботанічні дослідження, відібрані для хімічних аналізів проби води і грунту. За наслідками експедиції постало питання про правомірність виділення 7 піщаних арен, як це прийнято у науковій літературі. А їх скоріш за все не 7, а 8. І не виключено, що генезис пісків пов'язаний не лише з Дніпром, але й з впливом Південного Бугу, відповідно все це ще потребує глибокого наукового обґрунтування.

Сподіваюсь, що учасники експедиції назавжди запам’ятають незабутні геокомплекси озера Оджіголь, дюни Вірменських Кучугур, пошуки прісної води, вечері біля багаття, неймовірну спеку, заповнені зразками грунту і пробами води рюкзаки та насолоду неформального спілкування, а свідченням всього цього є наші світлини. 

Завідувач кафедри географії та геоекології,
доктор географічних наук, професор А.І. Кривульченко. 

Інформація надана ректоратом.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись