• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

День науки

До Дня науки наукова бібліотека Кіровоградського державного педагогічного університету розкриває свої книжкові фонди у виставках: «Словник – це весь світ в алфавітному порядку», «Без минулого немає майбутнього».

Гордістю нашого бібліотечного фонду є довідкові видання: довідники, словники, енциклопедії з різних галузей знань, за допомогою яких кожній людині доступна будь-яка інформація. Використовуються у всіх сферах людської діяльності: від наукової праці до проведення дозвілля.

Довідник – видання, що носить прикладний, практичний характер, має довідкову систематичну структуру, відповідає на питання «що», «як», «де», «коли». За цільовим призначенням розрізняють: науковий, виробничо-практичний, навчальний, популярний і побутовий довідники.

Словники виконують дві найважливіші функції: інформативну ( через слово вони передають знання найкоротшим шляхом) і нормативну (затверджують норми слововживання). За широтою охоплення відомостей термінологічні словники діляться на міжгалузеві, галузеві, вузькогалузеві, тематичні. За хронологічним охопленням виділяють історичні та словники сучасної термінології. Лінгвістичні словники описують лексико-семантичну структуру мови. За цільовим призначенням бувають наукові, нормативні, учбові й популярні. За змістом - орфографічні, тлумачні та ін. За мовним описом – одномовні, двомовні, багатомовні.

Найбільшим за обсягом інформації є довідкове енциклопедичне видання. Слово «енциклопедія» народилося на берегах древньої Еллади. У перекладі з грецької означає «круг знань». Будь-яка творча праця немислима без постійного звернення до енциклопедичних знань. Перші книги енциклопедичного характеру з’явилися у Стародавньому Китаї ще у 10 – 12 ст. до н. е. До енциклопедичних видань відносяться енциклопедії і енциклопедичні словники. Енциклопедії відрізняються наявністю значного числа великих за обсягом розгорнених статей. Енциклопедичні словники складаються з коротких статей – довідок. Енциклопедії бувають однотомними або багатотомними, цільове призначення яких – тлумачення слів і повідомлення відомостей по суті питання. Розрізняють їх види: універсальні, спеціалізовані, регіональні. Поєднують у собі ознаки наукового, науково-популярного видання. Виходять також чисто популярні енциклопедії для дозвілля.

Звертаємо Вашу увагу на унікальні довідкові видання, які є «золотим фондом» цінної та рідкісної літератури нашої бібліотеки. Це - «Енциклопедичний словник Брокгауза і Ефрона», що вийшов у Петербурзі в 1890 р. У нім зібрані статті зі всіх галузей знань. Перлиною виставки є «The Encyclopedia Americana», в 30-ти т., TSUD Library (дарунок американських колег із м. Трой). Представлені також три видання «Большой советской энциклопедии», яка видавалася з 1926 р. Перше видання (1926 – 1947) нараховувало 65 томів та додатковий том «СССР» без номера; друге видання (1949 – 1958) - 49 томів та том 52 «Алфавитный указатель» в 2-х книгах (1960); третє видання (1969 – 1978) – 30 томів, додаткова книга «СССР» та додатковий том «Алфавитный именной указатель» без номера (1981).

2. Цінністю бібліотечного фонду є і книги, представлені виставкою «Без минулого немає майбутнього», що розкривають культурну спадщину багатьох століть.

Ми, українці, на початку хх1 ст. живемо в добу великої переоцінки своєї політичної, історичної, культурної спадщини, її значення в подальшому розвитку.

Величезних втрат архітектурних святинь зазнала Україна під час Другої світової війни, у період правління тоталітарного режиму. З того часу багато що в Україні змінилося. А головне змінилося ставлення до відтворення і реконструкції святинь. Зокрема, в 1999 р. Кабінетом Міністрів України затверджена Програма відтворення визначних пам’яток історії та культури України. В ній було визначено перелік 56 об’єктів з усіх регіонів України, які передбачалось відтворити. Багато в цьому напрямку було зроблено. Але і в роки незалежності України пам’ятки церковної архітектури не тільки зазнають спотворень, але й гинуть. Гірко переглядати книгу В. В. Вечерського «Втрачені святині», де зібрані втрачені пам’ятки культової архітектури протягом хх ст. з 15 областей України. Але будемо надіятись, що тенденції до зростання уваги до пам’ятних святинь все-таки будуть зростати. Адже як відомо, без минулого немає майбутнього.

Презентована виставка вводить у світ величі і краси світових культурних пам’яток, так і національних святинь. Архітектурна спадщина століть висвітлюється в трьох ракурсах:

  • історія світової та вітчизняної культури;
  • світова архітектура;
  • національні святині.

Також до Вашої уваги пропонуємо переглянути маршрути заочних екскурсій цікавих місць України на сторінках періодичних видань «Позакласного часу» та «Все для вчителя», де описується історичне минуле певних регіонів України; їх культурна спадщина; традиції та обряди; природні чудеса цієї землі; перелік визначних географічних, етнографічних та історичних об’єктів; легенди рідного краю.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись