• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Чорнобиль, чорнобильник, полин…

Чорнобиль, чорнобильник, полин… - гірка трава, яка росте в Україні. Чорнобиль – невеличке українське містечко, яких сотні в Україні. Весною воно потопало в свіжій зелені, вишневому та яблуневому цвіті. Тут зовсім не відчувалась гіркота полину. Влітку сюди приїжджали кияни подихати свіжим повітрям, набратися здоров’я, збирати ягоди, гриби.

Чорнобиль дав своє гірке ім’я атомній електростанції, будівництво якої почалося у 1971 р. У 1983 р. вже працювали 4 енергоблоки. Але в історію людства Чорнобиль увійшов як найбільша катастрофа.

Ту мирну весняну ніч на берегах Прип’яті люди ніколи не забудуть. Вона була такою тихою, такою теплою і такою ласкавою. Саме в цю ніч, із 25 на 26 квітня 1986 р., відлік часу став не мирним, а бойовим і аварійним. О 1 годині 24 хвилин 40 секунд, коли Прип’ять, містечко атомників, спала безтурботним сном, раптово пролунав вибух і над 4-м реактором атомної електростанції гігантське полум’я розірвало нічну темряву.

Наслідки чорнобильської катастрофи схвилювали весь світ. Через аварію стався величезний викид радіоактивних ізотопів з активної зони реактора, який з радіоактивного хмарою перенісся на величезні відстані: на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Росії. За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації. Згідно з офіційними даними, радіоактивному опроміненню піддалися майже 8 400 000 мешканців Білорусі, України та Росії.

Забруднено близько 155 000 кв. км території. Зелені луги, величезні гаї, тихоплинні річки – все стало мертвим. Аварія призвела до небаченого забруднення біосфери, до появи на території України мертвої 30-км зони, до радіоактивного опромінення тисяч людей. Страшні наслідки: ненароджені діти вражені радіацією, волосся раптово випадає, руйнуються живі клітини, змінюється склад крові.

Майже 404 000 людей були переселені. Важко було їм кидати свої рідні місця. Але залишитись – означало померти.

Велику небезпеку для довкілля становлять близько 1 000 тимчасових могильників навколо АЕС і саркофаг стає все більше радіоактивним.

Вплив чорнобильської аварії на здоров’я людей дуже значний і буде проблемою не тільки для нас, а й для кількох прийдешніх поколінь.

Велике лихо спіткало нашу землю. Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною. Бережімо навколишній світ!

 

До вшанування 25 річниці трагедії на Чорнобильській АЕС бібліотека КДПУ ім. В. Винниченка презентує ряд виставок:

  • «Тривожний ранок…»

Книги виставки абонементу №2 розкривають трагедію Чорнобиля.

  • «Чорнобиль: з тривогою у серці».

Бібліотека природничо-географічного факультету висвітлює реалії сьогодення: вплив людини на довкілля, забруднення навколишнього середовища, від чого втрачається природна рівновага («Техноекологія», «Основи радіоекології», «Земля у рівновазі»).

  • «Чорнобиль не має минулого часу».

Статті періодичних видань універсального читального залу №1 загострюють увагу щодо шкідливого впливу радіації на організм людини: «Механізми радіації на людину», «Вплив радіації на життєдіяльність людини», «Ядерна енергетика і наслідки Чорнобильської катастрофи». Підручники з основ безпеки життєдіяльності навчають як уберегтися в надзвичайних ситуаціях. Смутком і гострим болем віє від фотографій «мертвої» зони і загиблих рятівників.

  • «Чорний біль – Чорнобиль».

Чорним болем переповнені рядки документальних репортажів, спогадів, представлених абонементом №1 («Чернобыльский репортаж», «Під полиновою зорею», «Чорнобиль» М. Ю. Щербака), а також художньою повістю В. Яворівського «І засурмив янгол».

  • «Чорнобиль – смуток нащадків»

Бібліотека факультету фізичного виховання представляє фотоілюстрації «І смуток, і біль…» до дня Чорнобильської трагедії 

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись