• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Дайджест заходів тижня факультету математики, природничих наук та технологій

Дайджест заходів тижня факультету математики, природничих наук та технологій

Тиждень факультету – це завжди безліч подій, зустрічей, веселих та пізнавальних заходів, змагань. На думку декана факультету математики, природничих наук та технологій Тетяни Фурсикової, заходи цьогорічного Тижня відзначалися різноманіттям, проте їх об’єднала неймовірна атмосфера науки, творчості й креативу, яку створили студенти, викладачі, випускники минулих років та гості факультету математики, природничих наук та технологій.

Тиждень факультету тривав із 24 до 28 квітня 2023 року. Пропонуємо вам короткий дайджест заходів, які відбулися протягом цього часу.

24 квітня – день FaceMNST

Розпочався тиждень із виставки-презентації студентських науково-дослідних робіт, а також виробів кафедри технологічної та професійної освіти (обробка металів, дерева, пластмаси, кулінарія, швейні вироби, роботи Ладифі/Валера тощо). На виставці були представлені досягнення студентів спеціальностей Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості), Професійна освіта (Цифрові технології) та Середня освіта (Трудове навчання та технології).

1

З науковим потенціалом факультету математики, природничих наук та технологій охочі ознайомилися на літературному огляді праць «Наука на факультеті». Дослідження викладачів та студентів факультету вразили своїм різноманіттям.

2 3

Кафедра природничих наук і методик їхнього навчання запропонувала студентам долучитися до цілої низки заходів. З-поміж них віртуальна екскурсія «Загадки неба», яку провів доцент Олег Волчанський. Викладач продемонстрував віртуальний планетарій, а студенти з цікавістю спостерігали за місячним та сонячним затемненнями.

4

Надзвичайно захопливим був хімічний інтерактив, де викладачі разом зі студентами спеціальності Середня освіта (Хімія) демонстрували тематичний майстер-клас. Гості заходу переконалися, що хімічні знання дають змогу облаштовувати власне життєве середовище без шкоди для себе, безпечно поводитися з хімічними сполуками й матеріалами в побуті, дотримуватися здорового способу життя тощо.

5 6

Кафедра математики та методики її навчання запропонувала студентам спеціальностей Економіка, Менеджмент, Статистика поринути у світ фінансової грамотності на тематичній лекції професорки Наталії Пасічник та виявити свою ерудованість під час квесту з математики, який провела доцентка Людмила Яременко.

7 8

Феєричним завершенням цього дня стали спортивні розваги, організовані викладачами кафедри фізичної культури і рекреаційно-оздоровчої роботи Сергієм Собком (зав. кафедри), Юлією Ковальовою, Сергієм Мішиним. Тут кожен мав змогу знайти собі заняття до душі: шахи, шашки, рухливі ігри. Найбільш емоційними стали змагання з волейболу “Студент-викладач-випускник”.

9

10

Цікавим став захід під назвою «Рóботи і Розумний дім», який організували та провели завідувачка кафедри Світлана Шлянчак, доцент Олександр Баранюк та викладачка Людмила Ганенко разом зі студентським активом спеціальностей Середня освіта (Інформатика), Комп’ютерні науки.

101

25 квітня – День успіху / кар’єри – розпочався спілкуванням завідувачів кафедр Миколи Садового, Ірини Сальник, Володимира Панченка і Світлани Шлянчак зі стейкхолдерами. Саме вони найкраще знають, які фахівці нині є затребуваними на ринку праці. Тож у дружній атмосфері взаємного обміну думками майбутні випускники, роботодавці та викладачі факультету створили сучасний портрет ідеального представника кожного фаху, який можна здобути на факультеті математики, природничих наук та технологій.

11 12

Того ж 25 квітня відбулася зустріч студентів з представниками компанії-розробника програмного забезпечення «Onix», яку організували викладачі кафедри інформатики та інформаційних технологій.

121

Далі студенти поринули в різноманіття заходів.

Всі, кого цікавить творчість та дизайн, мали змогу, по-перше, відвідати відкриту лекцію «Етноподорож у світ народної ляльки» Наталії Свиридюк, заслуженого майстра народної творчості України, члена Спілки дизайнерів України (організатор Людмила Чистякова).

14 13

Або ж долучитися до майстер-класу «Створення сучасних зачісок» проведеного доценткою Наталією Мироненко. Моделями та учасниками стали всі охочі, тому після майстер-класу з новими зачісками пішли прикрашати світ і студенти, і викладачі.

15

16

Надзвичайно цікавим виявився майстер-клас «Текстильна підставка під горнятко», який проводила Людмила Чистякова.

17

Прихильники точних наук, шукаючи відповідей на складні питання програмування, долучилися до брейн-рингу з математики (організатори – доцентки Юлія Ботузова, Наталія Войналович, Інна Ключник, Вікторія Нічишина) або до онлайн-квесту «Володарі терабайтів» (організатор – доцентка Ірина Лупан), або побували на екскурсії до лабораторії програмування мікроконтролерів та робототехніки (організатори – доцентка Світлана Шлянчак і викладачка Людмила Ганенко разом зі студентами спеціальностей Середня освіта (Інформатика), Комп’ютерні науки).

18 21

Як викладачі, так і студенти, усвідомлюючи виклики сучасного світу, долучилися до заходів, присвячених проблемам кібербезпеки. Зокрема, відбулася лекція з кібербезпеки «Проєкт МРІЯ: протидія ворожій пропаганді» за участю фахівців кіберполіції України та студента ІІІ курсу спеціальності Професійна освіта (Цифрові технології) Дениса Павлюка.

19

Актуальні питання гендерної рівності порушено на семінарі «Регіональні гендерні проєкти та гендерний розрив в Україні» Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень (доповідачі: професори Наталія Пасічник, Ренат Ріжняк, доцентка Катерина Акбаш).

20

26 квітня – День природи / творчості

Цього дня ст. викладач Дмитро Соменко та професорка Олена Трифонова разом зі студентами спеціальності Професійна освіта (Цифрові технології) провели робоквест. Гостями заходу були учні 10-го фізико-математичного класу Ліцею “Науковий”.

22

Семінар-тренінг «Науковий пошук у Scopus / WoS» від декана факультету Тетяни Фурсикової, заступниці декана Ольга Рєзіної та завідувачки відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки Тетяни Омельченко забезпечив викладачів, аспірантів, студентів дієвим інструментом пошуку та обробки інформації в наукометричних базах.

23

У День природи на Тижні факультету всі охочі мали змогу розширити свої природничі знання на презентації наукового гербарію (організатор – доцентка Ганна Аркушина разом зі студентами спеціальностей Середня освіта (Біологія та здоров’я людини), Середня освіта (Природничі науки)).

24 25

Збагатитися відомостями з природничих наук можна було на заході «Цікава фізика» за участі доцентів Олександра Чінчой, Олега Волчанського, Наталії Донець та студентів спеціальності Середня освіта (Фізика), Середня освіта (Природничі науки).

26

27

Екскурсію до природничого музею запропонувала професорка Ганна Дефорж.

28

На завершення дня пригощали студентів смаколиками ст. викладачка Ірина Царенко та студенти спеціальності Середня освіта (Трудове навчання та технології) на кулінарному заході «Майстер-шеф на ФМПНТ».

29

27 квітня – День четвертокурсника.

День четвертокурсника – важлива подія, що символізує черговий крок на шляху до отримання диплому. Студенти разом з кураторами згадали свої перші враження від навчання на факультеті та обговорили найважливіші події, які відбулися протягом чотирьох років. Особисті історії та пригоди після цієї розмови стали спільними й від того ще яскравішими.

30

Не залишилися поза увагою у цей день і студенти інших курсів. Вони мали змогу долучитися до чергового засідання науково-методичного семінару «Актуальні проблеми навчання математики, інформатики та економіки», що функціонує на кафедрі математики і методики її навчання, де спікерами були доцентки Юлія Ботузова, Вікторія Нічишина.

31

Антоніна Зарубіна разом зі студентами спеціальностей Середня освіта (Географія) і Туризм та рекреація провели майстер-клас «Робота з туристичним спорядженням. Скелелазання» для учнів ліцею «Науковий».

zar

28 квітня – День гармонії / спілкування / релаксу /

Студенти І курсу стали учасниками тренінгу / інтерактивної дискусії «Життя без булінгу» (організатори – доцентки Оксана Абрамова та Ольга Пуляк).

32

Цікавою була презентація конкурсу студентських робіт «Палітра талантів», проведена доценткою Оксаною Абрамовою.

33 34

Студенти спеціальності Середня освіта (Математика) та Середня освіта (Інформатика) провели математичну вікторину, учасниками якої стали учні ліцею «Науковий» та студенти інших спеціальностей.

Родзинкою стала екскурсія до Музею історії техніки, організована доцентом Олександром Баранюком.

43

Також студенти спеціальності Комп’ютерні науки змогли долучитися до конкурсу робіт «Розробка графічного редактора» (організатор – доцентка Анна Пузікова).

46

Географічний інтерактив англійською мовою провели під керівництвом доцентки Наталії Маслової студенти IV курсу спеціальності Середня освіта (Географія).

44 45

На завершення тижня факультету запрацювала відкрита локація «Що для вас ФМПНТ?»

gl

А що для тебе  факультет математики природничих наук та технологій?

Інформацію підготували
голова студентської ради факультету Даша Решетнікова
та заступник декана Олена Трифонова

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись