• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Відбувся другий (обласний) етап Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких проєктів Малої академії наук України

Протягом 10-16 лютого 2023 року в Кропивницькому проходили захисти ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України учнівської молоді. Більше 350 учнів загальноосвітніх навчальних закладів Кіровоградської області взяли участь у роботі 64 секцій.

Навіть побіжний погляд на теми робіт, що їх цього року представлено на розгляд журі конкурсу, засвідчує небайдужість та неослабну увагу нинішньої молоді до соціальних та гуманітарних проблем, до долі країни, до свого власного майбутнього: «Проблеми дистанційної освіти в умовах епідемії коронавірусу та повномасштабної війни з Росією», «Формування дієвого патріотизму сучасними медійними засобами у старшокласників», «Професійне визначення підлітків в умовах воєнного стану», «Реалізація прав дітей внутрішньо переміщених осіб в умовах війни», «Злочини російської армії на окупованих українських територіях», «Дипломатичні відносини України з країнами ЄС під час російсько-української війни» – це далеко не повний перелік цьогорічних тем робіт школярів, що взяли участь у конкурсі МАН.

Розробки дронів і кровоспинних турнікетів, комп’ютерних програм та додатків для відстеження повітряних загроз чи планів евакуації, способів вирощування сільськогосподарських культур з метою покращення та здешевлення в умовах війни, захист прав біженців та переселенців, захист та охорона культурних пам’яток — коло проблем, що їх ставлять перед собою українські діти, вражає своєю широтою та актуальністю. Розумні, талановиті, небайдужі — вони сміливо дивляться у своє майбутнє і готові захищати та відстоювати його власними ідеями і працею.

Викладачі ЦДУ імені Володимира Винниченка, що входили до складу журі у різних секціях, відзначили дуже високий рівень робіт цьогорічних конкурсантів.

Ректор університету, професор Євген Соболь, який, до речі, теж взяв участь у роботі журі, каже: «Радий і гордий нашою молоддю! Достойні роботи. Я знаю, яка це енергоємка праця. Маю їх близько двохсот. Зараз працюю над монографією, що зосереджує увагу на захисті прав людей з інвалідністю… З наукових, аналітичних бачень починається шлях до практичних кроків. Тому, хоч і маю брак часу, не залишаю цієї діяльності сам. І приємно бачити молодь, яка трудиться».

Пишаємося українськими школярами та впевнені — з таким молодим поколінням Україна має надзвичайні перспективи відбудови та розвитку.

Дякуємо працівникам МАНУМ в Кіровоградській області на чолі з Нелею Іванівною Мазур за їхню сумлінну та натхненну роботу. З нетерпінням чекаємо на оголошення результатів конкурсу 17 лютого та його фінальний етап, що відбудеться весною 2023 року у місті Києві.

Фото: Мала академія наук у Кіровоградській області на Facebook

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись