• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

ПРОЖИТКОВИЙ НУЛЬ

25 лютого в КНУ імені Тараса Шевченка відбулося ХХІІ засідання Колегії Всеукраїнської студентської ради, що створена при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту. 26 лютого Рада засідала у Національному авіаційному університеті.

У нашій країні, на жаль, розмови про бідне життя, низьку зарплатню, нестачу коштів можна почути ледь не на кожному кроці. І то неважливо, за великим рахунком, в якій галузі працює людина – всі однаково прагнуть підвищення свого матеріального положення. Але якщо люди працюючі ще можуть шукати прихистку у законодавчому базисі країни, то що ж говорити нам – бідним студентам? Зараз стипендія студента вищого навчального закладу становить близько 600 гривень, і це при тому, що згідно з відповідним законом України прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить 900 грн. Тобто, студентська стипендія в 1,5 рази нижча за прожитковий мінімум. Цікаво, чому ж еліта, котра чесно здобуває освіту, повинна перебиватись «з хліба на воду»? Незрозуміла також і «економія» по відношенню до людей, котрі цю освіту в маси несуть. Маю на увазі зараз учителів та викладачів.

В її роботі взяли участь перший заступник міністра МОНМС Євген Суліма, ректор КНУ імені Тараса Шевченка академік Леонід Губерський, проректори університету.

Загалом на засіданні були присутні студенти-активісти з найбільших міст України. Кіровоградський регіон представила Ларченко Марія – студентка факультету філології та журналістики КДПУ ім.В.Винниченка.

Шляхом колективного обговорення та голосування учасники вирішували питання порядку денного.

Зокрема торкнулися найактуальніших проблем облаштування студентських гуртожитків, ухвалили ряд концепцій, згідно з якими можливе підвищення рівня належних умов проживання у найближчий час.

Питанням на злобу дня став детальний розгляд кошторису, передбаченого МОН на витрати ОСС.

Та найбільше загальної уваги, звичайно ж, привернуло використання державного стипендіального фонду. Дискутували про таке:

  • хто повинен отримувати стипендію (чи це пільговики, чи це круглі відмінники, чи кожен студент);
  • чи доцільно призначати стипендію студентам комерційної форми навчання;
  • яким повинен бути прохідний (середній) бал для отримання стипендії;
  • яким повинен бути розмір стипендії (530, чи прожитковий мінімум, інші варіанти );
  • чи мають право студенти брати участь у розподілі та призначенні стипендій;
  • чи принциповою є різниця між звичайною та підвищеною стипендіями та якою вона повинна бути;


Суттєвим моментом стало витлумачення понять «академічна» та «соціальна» стипендія, а також розробка Колегією ВСР спеціальної анкети з питань стипендіального забезпечення, яка після удосконалення відповідним Соціальним інститутом буде надіслана на кожен ВНЗ України. Анкетування забезпечить об’єктивність прийняття рішень МОН та можливість студентам впливати на перебіг вирішення таких принципових питань.

На думку Євгена Суліми, академічна стипендія заохотить студентів до знань, а також сприятиме розвитку науки в Україні. Щодо цього питання Колегія затвердила проект анкети для вивчення думки студентства з приводу академічних та соціальних стипендій та доручила Секретаріату провести таке опитування. Наголошую на тому, що усі без виключення лідери ОСС стояли на позиціях захисту права студентів на належний рівень життя.

Ще один об’єкт обговорення – це розвиток саме студентської науки. Було вирішено провести моніторинг діяльності студентських наукових товариств у вищих навчальних закладах України.

(Після кількагодинної плідної праці на гостей чекала приємна несподіванка – інтеграційна вечірка, організована активом КНУ ім.Т.Шевченка. Запам’яталися приїжджим учасникам і відвідини зоологічного музею, що знаходиться в головному «червоному» корпусі університету. (У цьому музеї можна знайти опудало або скелет майже будь-якої тварини, птаха, комахи: від динозавра – до хробака) J

Незадовго після цього засідання у ЗМІ просочилася інформація про вірогідність позбавлення студентів стипендії взагалі, на що Всеукраїнська профспілка 22 березня миттєво відреагувала акцією протесту під стінами Верховної Ради. Студенти усіх факультетів КДПУ виявили у цій справі згуртованість та відправилися до столиці відстоювати свої права разом зі студентсько-викладацькими громадами з інших міст України.

Основними вимогами освітян було підвищення зарплатні педагогам та відповідно підвищення стипендії. (Мови про її ліквідацію, ясна річ, і бути не могло). Хоч натовп і не розігнали (так би мовити, - свободи слова дотрималися), реагувати на його вимоги ніхто не поспішав. Натомість присутнім заявили, що рішення відмови від стипендії було прийняте саме лідерами Всеукраїнської Студентської Ради. Таким ходом одразу «двох зайців вбито» – демонстрантам хоч ненадовго, а все ж очі замилили, плюс черговий розпал ворожнечі між студентськими профспілками та радами..

Але міф про такі наші дії прилюдно спростувала т.в.о. керівника Секретаріату ВСР Анастасія Сабова на нараді керівників органів студентського самоврядування «Завдання і функції органів студентського самоврядування: нові тенденції», що відбулася 26 березня у Національному університеті кораблебудування імені адмірала Макарова.

Делегаткою на зібранні ВСР від КДПУ вже вдруге стала Ларченко Марія – студентка факультету філології та журналістики.

Загалом участь у заході взяло понад 130 студентських лідерів з усіх регіонів України. Гостей привітав ректор Національного університету кораблебудування Сергій Рижков, він наголосив на необхідності підтримки і розвитку студентського самоврядування як важливої складової системи освіти та побажав учасникам плідної роботи.

Під час наради керівники ОСС обговорили питання вдосконалення діяльності Всеукраїнської студентської ради. Зокрема, було презентовано проект нового положення та структури ВСР. «Нова структура базується на трьох принципах. Перше – це відповідальність кожного обраного представника. По-друге, децентралізація, тобто надання ОСС можливості вирішувати свої проблеми на рівні регіону. А також відкритість і прозорість діяльності органу», - зазначила т.в.о. керівника Секретаріату ВСР Анастасія Сабова. За результатами обговорення було вирішено звернутися до Міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника з проханням розглянути нову редакцію Положення.

Член Колегії ВСР, голова Студентського парламенту Національного університету кораблебудування Ростислав Рижков ознайомив керівників ОСС з результатами візиту до Брюсселю у складі національної команди експертів з реформування вищої освіти. «Болонський процес – це спільна мова у галузі освіти для європейських країн, але в той же час і збереження національних особливостей вищої освіти. Органи студентського самоврядування мають проводити активну інформаційну роботу для того, щоб у студентства було розуміння принципів та інструментів Болонського процесу», - зазначив він.

Також учасникам наради була презентована анкета моніторингу стану органів студентського самоврядування. Євген Лапенко, член Секретаріату ВСР, наголосив, що наразі відчувається суттєва різниця між органами студентського самоврядування: «В одних вишах студентське самоврядування працює на рівні культурно-масової роботи, а в інших – реально впливає на навчальний процес, вирішує соціальні питання. Моніторинг дасть можливість побачити картину в цілому по Україні та розробити механізми розвитку студентського самоврядування».

Але найголовніше питання, що турбує зараз усіх, наразі зависло у повітрі. Цікаво – чи не зміниться найближчим часом наш прожитковий мінімум на прожитковий нуль?..

Ларченко Марія

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись