• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Виставка «Гоголівські читання»

Благословенна земля Полтавщини… Сонячна, зеленошатна, мрійлива… Саме вона подарувала Україні й світові геніального письменника-мислителя Миколу Гоголя. Він приніс із собою в літературу яскраві образи талановитого і волелюбного українського народу, картини його життя, його легенди й історичну героїку.

Виставка презентує нові видання: зібрання творів письменника у семи томах, «Всі повісті», «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Сорочинская ярмарка». Увазі користувачів запропоновані:  «Ночь перед Рождеством», «Пропавшая грамота», «Как поссорился Иван Иванович с Иваном Никифоровичем», «Миргород» та багато інших. Виставка проілюстрована підбіркою фотоматеріалів про життя і творчість талановитого письменника.

Яскрава творча спадщина М.В. Гоголя досліджується в монографіях С. Машинського «Художній світ Гоголя», Ю. Манна «Поетика Гоголя», В. Вересаєва «Гоголь в жизни: систематический свод подлинных свидетельств современников», «Гоголь в русской критике и воспоминаниях современников».

Кажуть, щоб зрозуміти письменника, треба побувати на його батьківщині… На виставці представлені фотоальбоми «Гоголівські місця на Україні», «В лета моей юности» (Гоголь на Полтавщині), «Заповедник-музей Н.В. Гоголя» (в селі Гоголево Полтавської області), І.Ф. Довгаля та М.О. Литвина «Сорочинський літературно-меморіальний музей М.В. Гоголя».

Відомі художники, віддаючи шану таланту Гоголя, писали безліч картин, ілюструючи твори до його книг. На виставці представлені рідкісне видання «Альбом гоголевских типов» художника ХІХ ст. П. Боклевського, ілюстрації Кукриніксів, Е. Кибрика, А. Лаптєва, Б. Дегтярьова, Ю. Кияченка, М. Дерегуса.

Твори М. Гоголя продовжують жити і захоплювати численних шанувальників його творчості. Виставка «Гоголівські читання» дає змогу користувачам ще раз розгорнути сторінки улюблених повістей письменника, перечитати та насолодитись яскравими ілюстраціями до відомих творів.

Виставка буде цікавою для філологів, істориків, літературознавців, всіх, хто любить та цінує творчість Миколи Васильовича Гоголя.

«Моё сердце всегда останется привязанным к
священным местам Родины».
М. Гоголь

Інформація надана науковою бібліотекою КДПУ ім.В.Винниченка.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись