• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Кришталь моєї мови дорогої

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки в 1999 році. В Україні також почався відлік його історії, хоча сама проблема національної мови на українських землях нараховує кілька століть.

Не залишилась осторонь цієї події і бібліотека нашого університету. У ці дні у читальному залі філологічних дисциплін розгорнута книжкова виставка "Кришталь моєї мови дорогої".

На сторінках книг, які представлені до уваги користувачів, центром досліджень є мова як головна дійова особа української історії. Структура виставки розкриває комплексну проблему взаємин між мовою і суспільством, яку метафорично означено як «красу і силу». Поєднання цих духовних концептів – фонетичної краси мови і її духовної сили як суспільно-національного творення – обумовило феномен непоборності народної мови. Вона стала не лише головним ідентифікатором нації, але заступила собою відсутність української держави щонайменше від другої половини ХVI – до кінця ХХ століття. Головною частиною структури виставки є рубрика «Історія українського правопису», яка доносить до читачів полеміку навколо проблеми правописної культури суспільства, допомогає з’ясувати причини незадовільної грамотності; визначає основні вміння та навички, засвоєння яких необхідне для набуття правописної грамотності.

Мета книжкової виставки – висвітити взаємини між мовою і людиною, мовою і нацією, мовою і державою, показати, що мова не лише передумова буття людини і суспільства – вона основа його творення упродовж століть. «Краса» – це найвідкритіший звуковий бік мови, а «сила» - це її суспільно-креативна роль в українському націє- та державотворенні. Краса і сила мови – це те, що «двигнуло з упадку ту масу, якій, бачилося, не було рятунку» (І. Франко).

Книжкова виставка націлена донести до користувачів, що найбільший скарб народу – це його національна мова. Не мова взагалі, а та мова, яка віками, тисячоліттями на цій землі складалася, шліфувалися, з покоління в покоління передавалася, дедалі точніше й повніше відображаючи душу народу й водночас формуючи її.

І завершують виставку графічні малюнки студентів Львівського Політехнічного університету. В мовно-мистецькому аспекті наочно зображені нагальні проблеми рідної мови.

На виставку запрошуються студенти і викладачі університету, які бережуть і шанують рідну мову – криницю невичерпної краси, що не дала обірвати в серцях наших струни національної гордості.

Структура виставки:

  • життєпис української мови;
  • історія українського правопису;
  • трансформація мови від народної до літературної в письменницький творчості

Інформація надана науковою бібліотекою КДПУ

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись