• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

«Ніхто не забутий, ніщо не забуте!»

18 листопада 2013 року в Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка відбулася зустріч з ветераном Великої Вітчизняної Війни, людиною, що пережила Ленінградську блокаду – 88-річною Анастасією Семенівною Поєдинок, яка завітала до English- SpeakingUnionUkraine, аби розповісти студентам факультету іноземних мов про свій нелегкий життєвий шлях та участь у подіях Великої Вітчизняної Війни.

До початку війни Анастасія Семенівна жила у передмісті Ленінграду зі своєю матір’ю, займалася лижним спортом та приймала участь у багатьох спортивних змаганнях. У 16 років доля безтурботного підлітка змінилась на боротьбу за виживання – почалась Ленінградська блокада, а з нею голод та велика кількість смертей. Фашистські загарбники знищували всі продовольчі цехи Ленінграду. Від нестачі харчів, люди стрімко почали помирати, серед них були однокласники Анастасії, її друзі, сусіди та просто незнайомі перехожі. Страшна доля спіткала й тітку дівчинки, яка померла від голоду в неї на очах. Анастасія пішла добровольцем на фронт і служила в бойовому загоні лижників. Під час служби Анастасія Семенівна зустріла свого майбутнього чоловіка, з яким згодом побралась і якому народила двох дітей. Здавалося, після завершення війни, чорна смуга в житті жінки мала б скінчитись, але  жахлива доля забрала одного з її синів: під час стрибку з парашутом він загинув – парашут не розкрився. Та страшна подія назавжди залишилась у пам’яті матері.

Поєдинок Анастасія Семенівна розповіла нам свою зворушливу історію, яка зачепила наші серця та змусила пропустити крізь себе всю ту гіркоту, якою було насичене її життя. Розповівши свою історію, літня жінка з сивим волоссям та стомленими очима подарувала нам шматочок своєї пам’яті – шматочок себе. Ще ніколи так близько ми не були до тих страшних подій, які, насправді, являли собою нашу історію, адже пам’ять, напевно, тепер -  єдиний спосіб прояву поваги до людей, які пожертвували своїм власним життя заради майбутнього своїх дітей та онуків – нашого з вами майбутнього.

Ми щиро вдячні Анастасії Семенівні Поєдинок за надану можливість через її спогади пережити разом трагічні події Великої Вітчизняної Війни.  

Анастасія Степанова, студентка 2 курсу, факультету іноземних мов КДПУ

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись