• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Педагогічні науки

ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНІСНОЇ МОДЕЛІ СУЧАСНОГО НАВЧАЛЬНОГО ВОКАЛЬНО-ХОРОВОГО КОЛЕКТИВУ ЯК ЗАСІБ ДУХОВНО-МОРАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ

ЧИРКІНА Світлана Володимирівна –

викладач фортепіано Канівського коледжу культури і мистецтв

e-mail: [email protected]

Анотація

    В даній статті розглядаються питання, пов’язані з духовно-моральним вихованням студентської молоді. Розглядається аналіз наукової літератури, присвяченої роботі вокально-хорових колективів. В статті висувається припущення, що побудова компетентнісної моделі роботи з навчальними хоровими колективами дозволить розвинути морально-етичні якості студентської молоді. Враховуючи, що саме поняття «компетенція» являється невизначеним, в роботі даються визначення компетнецій за міжнародною програмою TUNING. В роботі аналізується діяльність навчальних колективів вищих і середніх музичних навчальних закладів в Україні, і робиться висновок, що великий відсоток з них не є концертними колективами і не має досить великого і різноманітного репертуару, що веде до їх незатребуваності в міських і районних концертних заходах. Зазначається, що навчальний хор є прекрасним середовищем не тільки для професійного становлення, а й для духовно-морального виховання. Використовуючи багаторічний досвід роботи автором сформована особлива компетентнісна модель організації роботи з навчальним хоровим колективом і сформулювано ряд першорядних цілей і завдань. Описуються результати впровадження моделі в практику роботи з хором студентів Канівського коледжу культури і мистецтв. Перераховані в даній статті інструментальні компетентності та їх поєднання з загальнонауковими і загальнокультурними компетенціями дозволяють хору студентів Канівського коледжу культури і мистецтв бути затребуваним навчальним концертним хором, що дає в рік більше 40 концертів, що є недосяжним результатом для багатьох навчальних колективів, а також готувати професійні кадри, що володіють не тільки прекрасними теоретико-практичними навичками, а й сформованими духовно-моральними цінностями.

Ключові слова: духовно-моральне виховання, зоровий колектив, компетентнісна модель, керівник, студентська молодь.

Повний текст:

Adobe Acrobat Pro PDF

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

1. Ашиток Н. Компетентнісний підхід як методологія професійної підготовки фахівців у вищій школі. Людинознавчі студії: збірник наукових праць ДДПУ імені Івана Франка. Серія: Педагогіка (3), 2016. – С. 4–10.

2. Бермес І. Л. Хоровий спів як виховний засіб: теоретичний аспект. Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку. 2008. К.: – С. 150–156.

3. Говриш Н, Брежнєва О. Засоби оптимізаціїзасвоєння майбутніми педагогами теоретичних знань у процесі вивчення фахових дисциплін. Людинознавчі студії: збірник наукових праць Дрогобицького ДПУ імені Івана Франка. Серія Педагогіка. 2017. – С. 44–53.

4. Зеленецька І. О. Співають діти: Питання репертуару в дитячому хорі, методика роботи. Програми для хору молодшого, середнього та старшого віку: метод. посіб. для керівників дит. хорових колективів, вчителів музики загальноосвітніх шкіл, студ. муз.-пед. і-тів муз.-пед. навч. Київ: Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова. 2000. – К.: – 46 с.

5. Иванов Д. А. Компетентности и компетентнотный подход в современном образовании. Москва. 2007. Чистые пруды. – 203 с.

6. Кабриль К. В. Особливості формування ціннісних компетентностей майбутніх вчителів музики в процесі диригентсько-хорової підготовки. Наукові записки НДУ ім. М. Гоголя. Серія Психолого-педагогічні науки. № 6, 2012. К.: – С. 169–173.

7. Осеннева М. С., Самарин В. А., Уколова Л. И. Методика работы с детским вокально-хоровым коллективом: Учеб. пособие для сред. и высш. пед. учеб. завед. Москва: Академия. 1999. – 346 с.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись