istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

У ЦДПУ відбувся круглий стіл із запровадження інституту пробації

У ЦДПУ відбувся круглий стіл із запровадження інституту пробації

На таку тему 16 квітня 2019 року проведено круглий стіл, ініціатором проведення виступила юридична клініка університету.

Актуальність проведеного заходу зумовлена тим, що пробація є відносно новим інститутом у вітчизняній кримінально-виконавчій системі, який є гуманістичною складовою кримінально-виконавчої політики України.

До учасників круглого столу з вітальним словом звернувся ректор університету доктор філологічних наук, професор Семенюк Олег Анатолійович, який акцентував увагу на тому, що даний захід сприятиме розширенню розуміння студентами, магістрами та громадськістю Інституту пробації як цілеспрямованої системи забезпечення переваг виправлення правопорушників відповідно до встановлених законом норм.

Керівник юридичної клініки, доцент кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права, доктор філософії Владимирова Валентина Іванівна зазначила,що у більшості країн Європи для виконання багатьох альтернативних видів покарань створюються служби пробаціїї, які є невід’ємним центром ресоціалізації засуджених та діють на основі правових і соціальних засад.

Начальник сектору Ювінальної пробації Фортечного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Кіровоградській області Голобородько Валерій Миколайович детально зупинився на питаннях утворення Центру пробації в Україні, завданнях та напрямках діяльності.

Сутність програми пробації неповнолітніх розкрив Грималюк Андрій Леонідович, начальник відділу реєстрації нормативно- правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області.

Драгоненко Анна Олександрівна, доцент кафедри галузевого права та правоохоронної діяльності розкрила питання пробації як виду кримінального покарання у зарубіжному законодавстві.

Студент 3-го курсу факультету історії та права,заступник студентського директора юридичної клініки Владислав Крушеніцький акцентував увагу на органах пробації як суб’єктах виконання покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

В процесі обговорення окресленої проблематики учасники круглого столу дійшли висновку, що пробація як правова категорія та юридичне явище потребує подальшого законодавчого удосконалення з використанням зарубіжного досвіду.

Активну участь у роботі круглого столу взяли: декан факультету історії та права доцент Філоретова Лариса Мартіївна, завідувач кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права, професор Соболь Євген Юрійович, професор кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права Рябовол Лілія Тарасівна, професор кафедри галузевого права та правоохоронної діяльності Манжула Андрій Анатолійович, доцент кафедри галузевого та правоохоронної діяльності Кондратенко Віталій Миколайович представники Гельсінської спілки з прав людини, Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Національної служби посередництва та примирення, Кіровоградського науково-дослідного експертно-кримінавлістичного центру МВС України та інші громадські організації.

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права