istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Регіональний круглий стіл «Перспективи розвитку юридичного клінічного руху на Кіровоградщині»

20 березня 2018 року на базі Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка за ініціативою Юридичної клініки ЦДПУ ім. В. Винниченка відбувся захід, який з метою обговорення перспектив діяльності юридичних клінік регіону та визначення плану дій щодо їх співпраці об’єднав викладачів та студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів міста, представників Юридичних клінік Кропивницького інституту державного та муніципального управління, Кіровоградського інституту розвитку людини «Україна», Кіровоградського кооперативного коледжу економіки і права ім. М. П. Сая. Також до проведення круглого столу долучилися громадська організація «Флора», Українська Гельсінська спілка з прав людини, працівники Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області та Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

IMG 0244

Зустріч було розпочато вітальним словом ректора Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, доктора філологічних наук, професора Семенюка Олега Анатолійовича, який наголосив на вагомому внеску Юридичної клініки у правоосвітницьку діяльність та зазначив про важливість існування даного структурного підрозділу для населення.

Далі керівник Юридичної клініки ЦДПУ ім. Володимира Винниченка, доцент кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права, кандидат педагогічних наук, доктор філософії Владимирова Валентина Іванівна детально ознайомила учасників круглого столу з діяльністю Юридичної клініки, окремо доповівши про реалізовані проекти, такі як проведення правоосвітницьких заходів для учнів шкіл міста та студентів неюридичних спеціальностей університетів, започаткування курсів із вивчення іноземної мови студентами-клініцистами за підтримки Студентської ради, співпрацю з громадськими організаціями та Головним територіальним управлінням юстиції в Кіровоградській області.

IMG 0252

Наступним доповідачем стала головний спеціаліст відділу правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області Віра Піскун, відзначивши у своєму виступі активізацію та результативність діяльності юридичних клінік міста за останній час. Також було запропоновано регулярно проводити подібні заходи для налагодження постійної співпраці правників та обміну практичним досвідом. Важливим аспектом доповіді стала теза про необхідність набуття майбутніми правниками практичного досвіду, що може бути реалізовано шляхом участі представників юридичних клінік у роботі інформаційних наметів, які мають розпочати свою діяльність із середини квітня у рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», що дозволить безпосередньо взяти участь у вирішенні проблемних питань з якими звертатимуться громадяни.

IMG 0255

Круглий стіл було продовжено презентаціями практичного досвіду діяльності  юридичних клінік із якими виступили їх делегати. У свою чергу, Лещенко Олександр, представник студентського самоврядування Кіровоградського кооперативного коледжу економіки та права ім. М. П. Сая, детально відобразив специфіку діяльності Юридичної клініки, продемонструвавши розроблені проекти, та вніс пропозиції щодо організації судових дебатів між студентами-клініцистами із залученням практикуючих юристів.

Студентський директор Юридичної клініки Центральноукраїнського педагогічного університету імені Володимира Винниченка Ланчуковська Катерина у своєму виступі розкрила окремі напрямки роботи Юридичної клініки, а також доповіла про участь клініцистів у заходах, організованих Лігою студентів Асоціації правників України.

 MG 0245

У ході подальших обговорень було висвітлено питання щодо правоосвітницької  діяльності, правової допомоги соціально незахищеним верствам населення та перспектив розвитку діяльності юридичних клінік регіону.

Зокрема, керівник науково-дослідної лабораторії теорії та методики навчання історії, правознавства та інших суспільствознавчих дисциплін, доцент кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права, доктор педагогічних наук, доцент Рябовол Лілія Тарасівна внесла слушні зауваження щодо недостатньої законодавчої регламентації діяльності юридичних клінік на державному рівні.

 MG 0352

У свою чергу, виконавчий директор громадської організації «Флора» Шестакова Людмила Володимирівна відзначила активну участь студентів-консультантів Юридичної клініки ЦДПУ ім. В. Винниченка Колісніченка Владислава, Мунтян Ірини та Миколюка Максима у проведенні спільних тренінгів із авторського права. А також наголосила на необхідності розміщення інформації про діяльність клінік у соціальних мережах за допомогою єдиного ресурсу та участі у конкурсних програмах з метою отримання грантів, що сприятиме реалізації запланованих проектів.

Завдяки участі у заході спеціалістів з ґрунтовним досвідом роботи у юридичній сфері було розглянуто актуальні проблеми клінічного руху та висунуто новітні та дієві шляхи удосконалення роботи, підвищення результативності та популяризації діяльності юридичних клінік серед населення. Також важливою стала всебічна підтримка присутніми делегатами студентів та запрошення їх до співпраці для здобуття практичних навичок взаємодії з громадськістю на базах Української Гельсінської спілки з прав людини, Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області та Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 MG 0397

Фінальною частиною заходу стало прийняття рішення та підписання меморандуму про співпрацю між юридичними клініками міста Кропивницького, громадською організацією «Флора», Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Головним територіальним управлінням юстиції в Кіровоградській області та Кропивницьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також вручення сертифікатів учасникам.

Організація круглого столу сприяла підвищенню мотивації студентства для подальшої діяльності на шляху зростання як майбутніх професіоналів. Спільними зусиллями учасників круглого столу його мета та завдання були успішно досягнуті, оскільки під час заходу відбулася не лише жвава дискусія з приводу актуальних питань надання правової допомоги та право просвітницької діяльності, але й досягнення згоди про спільну реалізацію проектів щодо перспектив розвитку юридичного клінічного руху на Кіровоградщині.

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права