istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Невичерпне джерело оптимізму

Ось уже дев’ять днів минуло, як пішла з життя Олена Миколаївна Цигульська. Головним талантом цієї непересічної жінки був невичерпний оптимізм. Вона надихала всіх, з ким спілкувалася, допомагала порадою, завжди була усміхнена і чарівна.

04 12 11 00

Народилася Олена Миколаївна 27 жовтня 1932 р. в с.Анікеєве Маловисківського району Кіровоградської області. У 1950 р. вона вступила на історичний факультет Кіровоградского педагогічного інституту ім.О.С.Пушкіна, який закінчила з відзнакою у 1954 р. Протягом наступних десяти років Олена Миколаївна працювала на посадах викладача історії КПРС в культпросвіттехнікумі, викладача історії СРСР Олександрійського педучилища та викладча історії КПРС і СРСР в Кіровоградському медичному училищі.

У 1964 р. Олена Миколаївна повернулася до стін педагогічного інституту і більше не змінювала місце роботи. Спочатку вона працювала на посаді асистента кафедри історії КПРС і філософії. По завершенню аспірантури 1972 рр. Цигульська О.М. була переведена на посаду старшого викладача. Після захисту кандидатської дисертації її було обрано на посаду доцента і призначено виконуючою обов’язки завідувача кафедри історії КПРС.

З 1991 р. внаслідок суспільно-політичних процесів, що відбувалися в країні, кафедри історичного факультету Кіровоградського педагогічного інституту ім. О.С.Пушкіна зазнали значних структурних змін і вже з 1995 р. і до виходу на пенсію Олена Миколаївна працювала на посаді доцента кафедри всесвітньої історії.

Протягом всього терміну роботи Олена Миколаївна надзвичайно сумлінно ставилася до виконання своїх обов’язків: розробляла нові навчальні курси, проводила відкриті лекції, групові та індивідуальні консультації, керувала написанням курсових та кваліфікаційних робіт, виконувала обов’язки куратора академічної групи.

Невгамовний характер Олени Миколаївни та її активна громадська позиція не дозволили їй обмежитися виключно викладацькою діяльністю і тому вона очолила профспілковий комітет викладачів і співробітників університету. Перебуваючи на цій посаді, щиро допомагала кожному, хто звертався до неї за порадою чи допомогою і, напевне, тому обіймала посаду голови профкому близько 20 років.

У 1994 р. Олена Миколаївна стала ініціатором і фактично організатором Академії ветеранів Кіровоградського державного педагогічного університету «Ave Salus!», ніби підкреслюючи, що вік – це не перешкода для дієвої людини. Це починання підтримали її однодумці – такі ж активні і завзяті люди, які, перебуваючи на заслуженому відпочинку, продовжують жити повним життям.

Олена Миколаївна була енергійною, інтелігентною, мудрою жінкою, без якої неможливо уявити історію не лише рідного факультету, а й усього університету. Вона прожила яскраве, сповнене емоцій і багате на події життя. В нашій пам’яті і серцях Олена Миколаївна Цигульська назавжди залишиться прикладом життєвого оптимізму, доброзичливості і наснаги. Колектив факультету історії та права висловлює щире співчуття рідним і близьким Олени Миколаївни.