istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Круглий стіл у гуртожитку №4

В останній день зими 28 лютого 2017 року кафедра всесвітньої історії факультету історії та права провела у гуртожитку № 4 для студентів круглий стіл за темою: «Україна в сучасному політичному житті світу». Як завжди, зустріч пройшла у теплій домашній атмосфері, яка, проте, інколи мала характер жвавої дискусії, емоційної напруги, зіткнення різних позицій.

Тон зустрічі задав доцент Є.В. Дементов, який розкрив сутність процесів, що відбувалися у переломні 2014 – 2016 роки (агресія Росії у Криму та на Донбасі, російсько-українське військове, економічне, політичне, міжнародне, ідеологічне, інформаційне протистояння тощо). Професор О.І. Кіян наголосив на сутнісних змінах, що відбуваються у світі, руйнація традиційних демократичних інституцій, неспроможність їх оперативно вирішувати назрілі проблеми, відтак зростання лівацьких, популістських, консервативних, націоналістичних поглядів, ідей, популярність окремих одіозних особистостей, непередбачуваність виборчих процесів у різних країнах світу. Доцент О.І. Бабак звернула увагу студентів на роль освіти, самоосвіти, зайняття ними активної громадянської позиції, відстоювання своїх інтересів з різних проблем (життєвих, студентських, політичних), бути творчими, креативними, уміти об’єднувати зусилля для подолання негативних тенденцій у суспільстві (байдужість, корупція, прагнення до «легкого» життя, конформізм тощо). Доцент О.Л. Ковальков на прикладах з історії Китаю, країн Латинської Америки, Європи обґрунтовував роль сильної особистості для проведення успішних реформ, радикальних змін у свідомості і діях політичної, культурної еліти, населення. Доцент О.М. Марченко спровокував студентів на жваву дискусію щодо питання: Яка ж модель управління краща для подолання кризових явищ у суспільстві авторитарна чи демократична? Чому сьогодні так популярні і в почасти ефективні недемократичні методи, впроваджені авторитарним путінським режимом у Росії? Чому світове співтовариство не спроможне адекватно і дієво реагувати на попрання правових засад співжиття народів світу?

Серед студентів в обговоренні проблем круглого столу найактивнішими були магістранти Ірина Залюбовська, Ігор Гапченко, третьокурсниця Анастасія Дишлова, першокурсниця Олена Мороз та інші. Зустріч нікого не залишила байдужими. Питання, підняті під час круглого столу, і саме обговорення свідчили про зацікавленість студентів не тільки акцентувати увагу на складних проблемах, а й у пропозиціях їх мінімізувати, пропонували свої варіанти їхнього вирішення.