istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Знайомство майбутніх юристів із системою безоплатної вторинної правовою допомогою

125 жовтня 2016 року студенти факультету історії та права спеціальності «Правознавство» мали змогу зустрітися із співробітниками Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області, які провели правопросвітню лекцію для студентської молоді Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка.

У роботі з інформування студентів взяли участь – Олена Шишкарьова, заступник директора регіонального центру та, Дмитро Вержицький, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Олена Шишкарьова розповіла студентам-першокурсникам, що з 1 січня 2013 року в Україні впроваджено в дію систему безоплатної вторинної правової допомоги, що стало вагомим кроком у напрямі реалізації положень Конституції України, а саме – статті 59, яка гарантує право кожного на правову допомогу. Лектор детально роз’яснила поняття первинної та вторинної правової допомоги і зазначила, що безоплатна первинна правова допомога передбачає надання правової інформації, консультації, роз’яснень, допомогу у складанні різноманітних заяв, скарг, запитів правового характеру, крім процесуальних документів. Суб’єктами надання БППД є органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи приватного права.

Безоплатна вторинна правова допомога передбачає собою захист; представництво інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру. Суб’єктами надання БВПД є адвокати та центри, які надають безоплатну правову допомогу.

Дмитро Вержицький звернув увагу студентів-правників на тому, що на Кіровоградщині діє Регіональний центр з надання БВПД в області, який забезпечує надання правової допомоги у кримінальному процесі. Адвокати цілодобово надають правові послуги на підставі доручень центру. Повідомлення про затримання реєструють чергові центру та протягом години призначають адвоката.

Представники Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області розповіли, про те, що в Україні запроваджується пілотний проект у сфері державної реєстрації громадських формувань. Так, подати документи для реєстрації громадської організації наразі можна до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Наприкінці правоосвітнього заходу фахівці регіонального центру роздали студентській молоді буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу та відповіли на поставлені запитання.

2