istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Підсумки літніх польових практик

Кінець жовтня на факультеті історії та права – час проведення підсумкової конференції за результатами літніх польових практик. Тож і цього разу аудиторія була повністю заповнена студентами не лише першого, а майже усіх курсів нашого факультету. 

 

На конференції студенти звітували про свій весело, і головне з користю проведений час під час літньої археологічної та етнографічної польових практик. Традиційно перед початком конференції вступним словом студентів привітали декан факультету Філоретова Лариса Мартіївна та керівники практик Козир Ірина Анатоліївна і Проскурова Світлана Володимирівна. Вони подякували студентам за плідну працю, пройдений шлях та дружній колектив.

Студентка другого курсу Білоус Оксана з захопленням розповіла про роботу студентів під час літньої польової етнографічної практики. Виступ був змістовний і цікавий, презентація була з яскравими фото. Також Оксана розповіла, як вони з Світланою Володимирівною практично «витягували» потрібну інформацію з респондентів, які не завжди йшли на діалог. Закінчила свій виступ студентка тим, що порадила записувати інформацію людей, які пройшли довгий життєвий шлях, були свідками багатьох подій і самі творили історію.  Ця інформація є безцінним скарбом для наступних поколінь.

Про результати сімнадцятого сезону розповіли учасники Торговицької археологічної середньовічної експедиції (ТАСЕ). Експедиція досліджує три об’єкти – це могильник, лазня і об’єкт № 9. Тож першою з торговицьких молодих археологів виступила Рябокінь Алла, яка презентувала матеріали археологічних досліджень ґрунтового могильника на золотоординському поселенні біля с.Торговиці. Біляков Віталій ознайомив присутніх з дослідженням середньовічної лазні на золотоординському поселенні. А от Іванник Олександра розповіла про роботу на об’єкті №9.

Як виявилося, в цьому році ТАСЕ відкрила новий об’єкт, який назвали Сині Роси, про нього та результати розвідкових робіт прозвітував Брайченко Віктор.

А от Коваленко Аліна розповіла про дозвілля, яке було в Торговиці, як вони там їли, спали, монетки у воду кидали, щоб повернутися знову, пісні співали, фотографувалися, і, звичайно ж, про найяскравіше враження – посвяту першокурсників в археологи.
Про україно-британську експедицію в селі Небелівка, в якій брали участь і студенти факультету історії та права, розповіла Телих Тетяна. З моменту перегляду стінгазети про цю експедицію доповідь очікувалася бути цікавою, і вона очікування виправдала. Тетяна розповіла про цікаві знахідки та дозвілля в с.Небелівка.

Студент третього курсу Сікірда Роман цікаво і колоритно проінформував про експедицію Інституту Археології Національної Академії Наук України в с.Лікареве.

На завершення до слова запросили «батька» Торговицької археологічної  середньовічної експедиції – Чорного Олександра Васильовича. Він сказав, що любить свою роботу та подякував всім студентам за проходження практики. Так закінчилася звітна конференція літніх польових практик.