istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Проводи зими на істфаці

Масляна – давньослов'янське свято на честь весняного пробудження природи. Християнська церква включила Масляну у свій календар: масляний тиждень напередодні Великого посту (кінець лютого - початок березня за старим стилем), проте вона так і не набула релігійного змісту.

Масляна - це веселі проводи зими, осяяні радісним чеканням близького тепла, весняного відновлення природи. Навіть млинці, неодмінний атрибут свята, мали ритуальне значення: круглі, рум'яні, гарячі, вони являли собою символ сонця. Проходили століття, мінялося життя, із прийняттям на Русі християнства з'явилися нові, церковні свята, але широка Масляна продовжувала жити. Її зустрічали і проводжали з тим же нестримним молодецтвом, що й у язичеські часи. Масляну в народі завжди любили і ласкаво називали "цукрові вуста", "чесна масляна", "перепілочка", "перебуха", "об'їдуха", "ясочка".

У понеділок - в перший день - влаштовувалися загальні ігрища, накривали столи із солодкими стравами. Діти ладили ранком солом'яну ляльку-Масляну  та наряджали її в каптан і шапку. На другий день, у вівторок, дівчата та хлопці запрошувалися покататися на гірках, поїсти млинців. У середу тещі запрошували своїх зятів на млинці, гукали всіх рідних. На четвертий день возили опудало на колесі, співали пісень, проводили кулачні бої. На п'ятий день зяті пригощали млинцями своїх тещ, іноді - і всю рідню. Зять зобов'язаний був з вечора особисто запросити тещу. У шостий день розгульного тижня молода наречена запрошувала своїх рідних до себе. У цей день будували на ріках, ставках і полях сніжне містечко з вежами і воротами, потім ватага розділялася: одні охороняли містечко, інші повинні були силою взяти його. Звичаї останнього дня Масляної пов'язані з культом предків, прощання з Масляною супроводжувалися різними обрядами. Солом'яну ляльку-Масляну  урочисто спалювали, а попіл від опудала розсіювали по полю, щоб додати сили посіву, майбутньому врожаю. У неділю сусіди й родичі обходили одне одного й просили пробачення за образи. Вважалося, що саме в цей день має відбутися страшний суд, а тому годилося "помиритися з тими, хто на цьому світі". У такий спосіб народна звичаєва структура сприяла залагодженню різноманітних конфліктів між людьми.

Студрада та профком факультету історії та права традиційно влаштовує свято Масляної, щоб провести зиму, закликати до себе теплу весну і, звичайно, повеселитися з піснями й танцями та поласувати смачних млинців. Студенти всіх курсів радо долучилися до організації та проведення цього дійства.

Активними учасниками свята були Саченко Євгеній, Євенко Сергій, Смирнов Сергій, Гапченко Ігор, Шокодько Олег, Сорокіна Анастасія, Шевченко Кристина, Проценко Ольга, Малахатько Ілона, Лисенко Єлизавета, Січкар Альона та інші.

Свято зібрало багато гостів, які з цікавістю спостерігали за символічним дійством, що завершилося спаленням символу «Зими», смакуванням гарячими млинцями та чаєм і веселими піснями й танцями. Всі учасники та глядачі свята розійшлися з позитивними враженнями, гарними настроєм та втамованим голодом.