istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

До організації освітнього процесу на факультеті залучаються експерти галузі та професіонали-практики

До організації освітнього процесу на факультеті залучаються експерти галузі та професіонали-практики

У межах вивчення дисципліни «Методика навчання правознавства» студенти факультету взяли участь в онлайн семінарі-практикумі для вчителів правознавства і громадянської освіти м. Кропивницького та Кіровоградської області.

Онлайн семінар-практикум «Формування правової та громадянської компетентностей в учнів у процесі викладання суспільствознавчих дисциплін: сучасні виклики» традиційно проводиться у вересні спільно навчально-науковою лабораторією суспільствознавчої освіти факультету історії, бізнес-освіти та права ЦДПУ ім. В. Винниченка (науковий керівник – Лілія Рябовол, доктор педагогічних наук, професор) та науково-методичною лабораторією суспільствознавчих дисциплін КЗ «КІППО» ім. В. Сухомлинського (керівник – Наталія Черткова, методист – Інна Відіборенко). 

Здобувачі вищої освіти за предметною спеціальністю 014.03 Середня освіта (Історія, спеціалізація: Правознавство) разом з вчителями нашої області мали змогу поспілкуватися з Тетяною Ремех (завідувач відділу суспільствознавчої освіти Інституту НАПН України, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник), яка, як голова робочої групи з розробки й оновлення програми з «Основ правознавства», фахово обґрунтувала необхідність і розкрила сутність змін, внесених у програму.

Про результати впровадження в Україні пілотного проєкту «Відновне правосуддя для неповнолітніх» поінформувала Наталія Гнатуша, директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській та Миколаївській областях. Наразі студенти усвідомили роль учителя суспільствознавчих предметів щодо популяризації такого правосуддя як серед учнів, так і серед їхніх батьків, зокрема для ресоціалізації (відновлення) неповнолітніх правопорушників.

Особливості відбору і конструювання змісту економічної складової інтегрованого курсу «Громадянська освіта» висвітлила Наталя Пасічник, професор кафедри прикладної математики, статистики та економіки ЦДПУ ім. В. Винниченка, доктор історичних наук, професор.

Як у документах ООН та Ради Європи висвітлюється питання захисту прав дітей в умовах збройних конфліктів, зокрема створення безпечного шкільного середовища, повідомила Лілія Рябовол. 

Студенти також поспілкувалися з практикуючими вчителями м. Кропивницького та Кіровоградської області, отримали від них поради й настанови.

Матеріал підготувала Л. Т. Рябовол,
науковий керівник навчально-наукової лабораторії суспільствознавчої освіти
 ЦДПУ,
доктор педагогічних наук, професор