istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Відбувся семінар-практикум вчителів правознавства та громадянської освіти

Відбувся семінар-практикум вчителів правознавства та громадянської освіти

09 вересня 2021 року у рамках співпраці ЦДПУ та КЗ «КІППО» відбувся онлайн семінар-практикум вчителів правознавства та громадянської освіти на тему «Формування правової та громадянської компетентностей учнів у процесі викладання суспільствознавчих дисциплін: сучасні виклики».

Організатори і модератори заходу –науковий керівник навчально-наукової лабораторії суспільствознавчої освіти ЦДПУ, доктор педагогічних наук, професор Л.Т. Рябовол, а також керівник науково-методичної лабораторії суспільствознавчої освіти КЗ «КОІППО» та І.В. Відіборенко, методист лабораторії Н.С. Черткова.

Учасників семінару-практикуму, якими стали близько 40-ти вчителів правознавства та громадянської освіти загальноосвітніх закладів м. Кропивницького та Кіровоградської області, привітав ректор ЦДПУ, доктор юридичних наук, професор Є.Ю. Соболь.

У рамках співпраці, відповідно до підписаного Меморандуму між Національною академією педагогічних наук України та ЦДПУ, у заході взяла участь завідувач відділу суспільствознавчої освіти Інституту педагогіки НАПН України, кандидат педагогічних наук Т.О. Ремех. Вона окреслила перспективи розвитку громадянської та історичної освітньої галузі.

Аналіз новел вітчизняного законодавства, які необхідно враховувати вчителям під час викладання правознавства, провела доцент кафедри права та правоохоронної діяльності, кандидат юридичних наук Т.М. Мілова.

Актуальні питання формування й розвитку громадянської компетентності під час вивчення учнями економічної складової інтегрованого курсу громадянської освіти висвітлила доктор історичних наук професор кафедри прикладної математики, статистики та економіки Н.О. Пасічник.

Потенціал шкільного офіцеру поліції для розвитку правової та громадянської компетентностей учнів розкрила В. В. Грінченко, спеціаліст відділу зв'язків з громадськістю управління патрульної поліції у Кіровоградській області.

У результаті, було підтверджено, що об’єднання зусиль ЦДПУ імені Володимира Винниченка та КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» щодо підготовки й підвищення кваліфікації вчителів є надзвичайно важливим і необхідним.

Матеріал підготувала доктор педагогічних наук,
професор Л. Т. Рябовол,
науковий керівник навчально-наукової лабораторії
суспільствознавчої освіти ЦДПУ.