• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Право

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ПРИТЯГНЕННЯ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У СФЕРІ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ

УДК 351.811.122.3

Басс В.О.,

кандидат юридичних наук, доцент,

доцент кафедри поліцейського права Національної академії внутрішніх справ

Аганін Б.Ю.,

начальник відділу упровадження систем

автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху

управління безпеки дорожнього руху Департаменту патрульної поліції

Анотація

Стаття присвячена проблемним питанням притягнення до адміністративної відповідальності у сфері безпеки дорожнього руху. Проаналізовано загальні питання відповідальності за порушення законодавства про дорожній рух. Автором на підставі актуальних статистичних даних констатовано, що для покращення ситуації щодо підвищення безпеки дорожнього руху дуже важливо приділяти увагу заходам, направленим на усунення виявлених домінуючих факторів ризику, що сприяють виникненню аварійності і впливають на тяжкість наслідків ДТП та передбачати в планах роботи щодо моніторингу аварійності та надання рекомендацій щодо місць концентрації ДТП та належного механізму притягнення винних до адміністративної відповідальності. Визначено проблемні питання за запропоновані механізми їх вирішення. Акцентовано, що суб'єкти адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері дорожнього руху мають відмінні риси, як за видами, так і за порядком притягнення їх до відповідальності. Автором відповідно до законодавства, визначено делікти, за які наступає адміністративна відповідальність в сфері безпеки дорожнього руху. У статті встановлено, що контроль за дотриманням правил дорожнього руху і прийняття управлінських рішень за їх порушення покладається на органи та підрозділи Національної поліції. Автором акцентується нагальна необхідність запровадження надійного механізму функціонування процесуальних засобів, що унеможливлять незаконне (необґрунтоване) застосування адміністративно-правових санкцій.

Ключові слова: адміністративна відповідальність; дорожньо-транспортна пригода; причини дорожньо-транспортних пригод;суб’єкти відповідальності;стягнення.

Повний текст статті:

Adobe Acrobat Pro PDF

Список використаних джерел:

  1. Дані статистики Державного підприємства «Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П.Шульгiна». URL: http://dorndi.org.ua/ua/statistika-avariynosti-za-2018-rik.
  2. Адміністративне право України : навчальний посібник / [Галунько В.В., Пихтін М.П. та ін.] : у 2-х т. ; за заг. ред. В.В. Галунька. Херсон 2011. Т. 1 : Загальне адміністративне право. 320 с.
  3. Про дорожній рух: Закон України від 30 червня 1993 року № 3353-XII URL: https://ips.ligazakon.net/document/T335300?an=383.
  4. Кодекс України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року № 8073-X URL: https://ips.ligazakon.net/document/kd0005?an=982232&ed=2017_12_15
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись