• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Право

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА В ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ

УДК 342.7

DOI https://doi.org/10.36550/2522-9230.2019.7.26

 Циганенко Андрій Андрійович,

помічник судді Окружного адміністративного суду міста Києва

e-mail: [email protected]

https://orcid.org/0000-0001-9624-2933

Анотація

У статті формулюється поняття «організаційно-правовий механізм забезпечення прав і свобод людини і громадянина» з позиції діяльності Національної поліції України. Розкриваються елементи механізму забезпечення прав і свобод людини як частини діяльності Національної поліції України. Аналізуються етапи адміністративного регулювання забезпечення прав і свобод людини і громадянина. Якісне, ефективне виконання міліцією завдання щодо забезпечення прав та свобод людини певною мірою залежить від розвиненої правової бази, тобто від наявності належного правового регулювання цієї діяльності за допомогою нормативно-правових актів.

У статті пропонується виділення певних етапів механізму забезпечення прав і свобод людини і громадянина  в діяльності Національної поліції України, зокрема: визначення виду суспільних відносин, що потребують забезпечення з боку Національною поліцією України (тобто у нормативно-правових актах зазначаються зміст, сфери здійснення, перелік суб'єктів, що користуються тією чи іншою можливістю); формулювання повноважень (прав та обов'язків) різних підрозділів Національної поліції України та їх посадових осіб під час забезпечення реалізації прав та свобод людини і громадянина (необхідно чітко визначити права та обов'язки поліцейських щодо громадян, державних органів та їх представників, громадських організацій, за допомогою норм права регламентувати коло профілактичних заходів, засобів переконання та примусу, підстав, умов, порядку їх застосування); визначення та закріплення видів і заходів відповідальності поліцейських за невиконання або неналежне виконання тих чи інших повноважень у сфері забезпечення прав та свобод людини і громадянина (тобто гарантія втілення в життя принципу законності в діяльності Національної поліції України).

Ключові слова: Національна поліція, механізм, права і свободи, людина, громадянин, право.

Повний текст:

Adobe Acrobat Pro PDF

Список використаних джерел:

  1. Кант І. К вечному миру / Трактаты о вечном мире. 1963.
  2. Дзьобань О.П. До питання про осмислення сутності правової держави. Бюлетень Міністерства юстиції України. № 9. С. 23–30.
  3. Скакун О.Ф. Теорія держави та нрава (Енциклопедичний курс): Підруч. X., 776 с.
  4. Актуальні проблеми теорії держави та права: Навч. посіб. / Є.В.Білозьоров, Є.О.Гіда, A.M. Завальний: За заг. ред. Є,О. Гіди. К.. 260 с.
  5. Пікуля Т.О. Правоохоронні органи в механізмі держави України (теоретико-правові питання функціонування): дис. ... канд. юрид. наук. К., 203 с.
  6. Чуйко З.Д. Конституційно-правовий механізм забезпечення національної безпеки України. Бюлетень Міністерства юстиції України. № 8. С. 81–89.
  7. Савенко М,Д. Конституційний Суд і омбудсмен у державному механізмі захисту прав та свобод людини і громадянина. Вісник Конституційного суду України. № 1. С. 68–83.
  8. Гамалій І.В. Теоретичні проблеми правового регулювання діяльності міліції щодо забезпечення реалізації конституційних прав і свобод громадян: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.01. К., 17 с.
  9. Лавринович О.В. Державно-правовий механізм забезпечення конституційного права людини і громадянина на судовий захист та місце органів юстиції України у здійсненні правосуддя URL: http://www.minjust.gov.Ua/0/92S (дата звернення: 18.09.2019).
  10. Негодченко О.В. Забезпечення прав і свобод людини органами внутрішніх справ України: Монограф. Дніпропетровськ. 416 с.
  11. Капітанська С.Л. Правові основи діяльності органів внутрішніх справ України щодо забезпечення охорони і захисту прав та свобод людини і громадянина. Захист прав, свобод і законних інтересів громадян України в процесі правоохоронної діяльності: Матер, міжвуз. наук.-практ. конф. , Голов, ред. І.І. Кириченко. Донецьк. С. 309-316.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись