• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Кіровоградщина в українсько-болгарських зв’язках: історія та сучасність

19 квітня у КДПУ ім. В. Винниченка кафедрою всесвітньої історії (зав. кафедрою д.і.н., проф. О. І. Кіян) спільно з Кіровоградською обласною громадською організацією об’єднанням болгар “Нашите Хора“ (президент, д.п.н, проф. С.П.Величко) було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію “Кіровоградщина в українсько-болгарських зв'язках: історія та сучасність“.

Крім пленарного засідання, учасники конференції взяли участь у роботі трьох секцій: “Кіровоградщина в українсько-болгарських зв'язках  XVIII– початку ХХІ ст.: явища, події, джерела“; “Болгаристика в дослідженнях науковців та краєзнавців центральної України“; “Українсько-болгарські зв'язки: розвиток на сучасному етапі“.

Цікавими, змістовними були виступи наших гостей: д.т.н, проф. Г.Ю.Маклакова (про шляхи розвитку співробітництва України і Боларії з підготовки кадрів вищої кваліфікації), редактора одеської газети “Роден край“ Д.І.Костової (про розвиток болгарського руху в Україні), експерта журналу “Международная жизнь“ Міністерства закордонних справ Російської Федерації В.Гулевича (про зв'язки отця Георгія Флоровського з Болгарією), голови Вільшанської райдержадміністрації А.Стояна (розповів про актуальні проблеми життєдіяльності болгарської громади Вільшанщини); директора Вільшанського українсько-болгарського історичного музею імені Івана Гуржоса Н.Фудар (з презентацією діяльності музею та розвитку українсько-болгарських звичаїв і традицій); краєзнавців Н. Микитюк (представила книгу М.Гавазова “Алфатар в событиях…“) та О.Гончарової (розповіла про художника-архітектора О.О.Яковлєва та його зв'язки з Болгарією), голови правління Кіровоградської обласної громадської організації об’єднання болгар “Нашите Хора“ С.Ю.Осадчого (презентував книгу “Очерки истории языка и культуры ольшанских болгар").

Свої доробки з історії болгарсько-українських відносин представили і викладачі нашого вузу, зокрема, д.і.н., проф. О.І.Кіян (про розвиток болгарської національної історіографії у ХІХ ст.), к.і.н., доц. О.М. Марченко (про болгарське національне відродження у джерелах XVII– XVIIIст.), к.і.н., викл. С.Д.Чернік (про висвітлення сербсько-болгарської війни 1885 – 1886 рр. на сторінках газет “Киевлянин“ та “Заря“), к.і.н., доц. С.В.Проскурова (розповіла про етнографічну експедицію студентів-істориків до болгарських поселень Вільшанського району) та інші.

У кінці роботи конференції відбувся святковий концерт, учасниками якого стали студенти мистецького факультету, учні ЗОШ І-ІІІ ст. № 35 м. Кіровограда, художні колективи Вільшанки.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись