• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Відкриття виставки дипломних робіт студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ «Мова творчості»

26 червня 2012 року у Кіровоградському обласному музеї відбулося відкриття виставки дипломних робіт студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В.В. Винниченка «Мова творчості»

На тлі розмаїття естетичних орієнтацій та інтенсивних пошуків нових засобів художньої виразності, що відбуваються сьогодні, зростає роль і значення мистецької школи. Тільки досконале володіння образотворчою грамотою може дати майбутнім фахівцям на високому творчому рівні створити власну концептуальну роботу.

Протягом багатьох років кафедрою образотворчого мистецтва та дизайну виховуються вчителі образотворчого мистецтва, керівники гуртків, дизайнери та художники. І кожен рік глядачі мають можливість побачити найкращі результати чергового випуску майбутніх фахівців.

Зустріч з творчістю талановитої молоді дивує несподіваним поглядом на нашу сучасну дійсність та національні традиції. Широко представлені художні техніки, багате розмаїття тем і сюжетів, оригінальні рішення знайомих мотивів навіть у традиційних жанрах і видах мистецтва, спонукають глядача до власної творчості.

За всім цим стоять роки навчання, наполегливої старанності, творчих страждань і сумнівів, пошуків і знахідок. І зрозуміло, що мова творчості формувалася під керівництвом колективу викладачів кафедри образотворчого мистецтва та дизайну. Завдяки їм, студенти опановували ази образотворчого мистецтва, удосконалювали навички практичної діяльності, розвивали художньо-естетичні смаки, формували потребу передачі власного досвіду іншим.

Серед експонатів виставки є живопис, графіка, різні види декоративно-прикладного мистецтва. Живопис представлений різними жанрами, в яких кожен молодий автор здійснював спробу не тільки створити досконалу роботу в технічному плані, а й донести власне сприйняття дійсності. Анна Войтович та Анастасія Рябцева знайшли цікаве рішення для передачі психологічного стану людини в жанрі портрету; символічним змістом наділила морські пейзажі Надія Андреєва; для міського пейзажу особливі живописні прийоми знайшли Тетяна Діанова та Світлана Семеняченко; ліричний стан природи передали в пейзажах Ірина Понзель та Ксенія Костюченко. В натюрмортах з квітами, що виконані Ольгою Нежевляк і Анною Аджамською, відчувається певній настрій і захопленість чарівною красою маленької частини природного світу – квітами.

Особливості формування художнього образу у різних видах графіки досить яскраво відтворені Вікторією Майданник, яка використала пластику лінії, плями, штриха в серії робіт в техніці туш, перо; Марією Варавою, яка звернулась до складної графічної техніки монотипія з метою створення казкового образу в сприйнятті Єлисаветграда.

Актуальним є звернення випускників до художньо-образних традицій українського народу. Роботи багатьох студентів представляють твори на теми народних свят, народних звичаїв, традиційних міфологічних уявлень українців. Використання різноманітних технік декоративно-прикладного мистецтва допомогло створити яскраві та цікаві творчі роботи на основі зібраного архівного та етнографічного матеріалу – це українське традиційне жіноче вбрання Лівобережної України з використанням вишивки Ірини Тканової, реконструйований чернецький вишитий рушник Юлії Лук’яненко, текстильний колаж Діани Волобуєвої, гобелен зі зверненням до мотивів трипільської орнаментики Анни Яковенко, декоративний живопис з прийомами стилізації Анни Брошеван, Кристини Шапранової, Олександри Беляєвої, серії робіт в техніці витинанки з новими формами та прийомами Ксенії Житарь, Євгенії Гавриленко. Оригінальні рослинні орнаменти створила Інна Жердій в техніці оздоблення яєць бісером. Складної та кропіткої роботи потребувала реконструкція історичного костюму для сцени, що створила Юлія Рибалко до мюзиклу «Нотердам де Парі», яка показала розуміння особливостей костюму обраної епохи. Прагнення реконструювати модель побуту єлисаветградської жіночої гімназії обумовили вибір теми Олени Вербицької, яка зуміла відтворити і передати епоху через підбір тканини, морфологію одягу, окремі елементи, що були притаманні жіночому діловому костюму зазначеного історичного періоду. Студенти показали вміння орієнтуватися в просторі світового мистецтва, знання теоретичних та практичних засобів в створенні художнього образу.

Цікавими експонатами виставки є твори Ірини Лябіхової, Ірини Клименко, Віктрії Драченко в техніці художньої кераміки, яка завжди потребує не тільки знання технологічних особливостей матеріалу, а й терпіння у очікуванні результату.

Особливої важливості набувають пошуки нових прийомів для створення робіт в нетрадиційних техніках Дарії Чеботарьової (панно в техніці фріформ), Діани Антіпової (колаж зі шкіри). Такі роботи демонструють самостійність та надзвичайність творчого мислення студентів.

Звітна виставка – це завжди підведення певних підсумків і ще один крок до удосконалення майстерності, як навчальної, так і педагогічної. Але це і свято, тому що кожен рік відбувається прилив нових, творчих сил у насичене художніми подіями життя.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись