• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Презентація книги «Науково-освітній потенціал України» (книга ІІ)

25 квітня 2012 року у малій залі НАУ (національний авіаційний університет) м. Київ відбулася презентація книги «Науково-освітній потенціал України» (книга ІІ).

Під час презентації професору кафедри прикладної математики, статистики та економіки фізико-математичного факультету КДПУ ім. В.Винниченка Філєру Залмену Юхимовичу за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної освіти і науки було вручено диплом учасника всеукраїнського видавничого проекту «Науково-освітній потенціал України».

На сторінці 255 цієї книги відзначені основні етапи трудового шляху та наукові досягнення доктора технічних наук, відмінника освіти України, заслуженого працівника освіти України Філєра З.Ю. На цій сторінці, крім фотографії Філєра З.Ю., розміщені портрети його вчителів – професора Преснякова В.К. та академіка Митропольського Ю.О. З.Ю.Філєр закінчив у 1957 році математичний факультет Харківського університету (заочно), працював на заводі та шахті слюсарем з 1947 до 1953 р., в школі – вчителем математики, креслення, фізики, праці, завучем (з 1953 до 1960 р.) у Донецькій обл.. З 1960 р. – асистент кафедри математики Донецького політехнічного інституту (ДПІ), займався науковою роботою з динаміки вібраційних машин під керівництвом В.К.Прєснякова за замовленням «Гіпромашвуглезбагачення» (Луганськ). Захистив кандидатську дисертацію в Інституті математики АН УРСР (1966, керівник акад.. Ю.О. Митропольський, 01.01.02 «Диф. та інтегр. рівняння»). Працював завідувачем кафедрою вищої математики ДПІ (1966-1976). Докторську дисертацію захистив в Київській політехніці (КПІ, 1987, 01.02.06 «Динаміка та міцність машин»). Основний напрямок наукової діяльності в 1960 – 1990 рр. – динаміка вібраційних машин у взаємодії з електродвигунами і технологічним навантаженням. Постійно контактував з Інститутом геотехнічної механіки АН УРСР (з директором, акад. В.М.Потураєвим).

З жовтня 1989 р. працює в Кіровоградському педуніверситеті. Більше уваги приділяє математиці й методиці її викладання. З 1979 р. досліджує проблеми сонячної активності та її впливу на Природу і Соціум, методи прогнозу майже періодичних процесів, займається розробкою самих прогнозів. У 1992 р. був учасником Установчого з’їзду Української Академії оригінальних ідей (УАОІ), в 1993 обраний академіком УАОІ. Організував Кіровоградське відділення УАОІ. Призначений керівником секції математики та фізики УАОІ.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись