• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Прес-конференція щодо реалізації проекту «TRIPOLYE MEGA-SITE» в Кіровоградській області

4 квітня в читальному залі наукової бібліотеки на базі факультету історії та права відбулася прес-конференція щодо реалізації проекту «TRIPOLYE MEGA-SITE» в Кіровоградській області.

В роботі прес-конференції взяли участь представники Даремського університету(Британія), Інституту археології НАН України, Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, відділу охорони культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації та засоби місцевих засобів інформації.

Про хід реалізації проекту присутнім розповіли співробітники департаменту археології Даремського університету доктор Джон Чапман, доктор Бісерка Гайдарська, доктор Брюс Альберт та старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Михайло Відейко.

Впродовж п’яти років в рамках проекту будуть проводитися дослідження трипільського поселення – Небелівка. Пам’ятка датується V – IV тис. до н. е. і є найбільшим поселенням того часу на території сучасної Європи, його площа охоплює близько 300 гектарів.

Наукові дослідження фінансуватимуться за рахунок британських наукових організацій. У ході розкопок будуть використані сучасні технічні засоби, які дадуть змогу не лише відкрити нові археологічні об’єкти на поселенні, а й з’ясувати особливості екологічної ситуації на досліджуваній місцевості шість тисяч років тому.

З організацією пам’яткоохоронної роботи в області гостей ознайомила начальник відділу охорони культурної спадщини в області Надія Лісняк. Проректор з науково-педагогічної роботи університету, доцент Ірина Козир коротко окреслила особливості історичного розвитку територій України в період енеоліту.

Студенти факультету історії та права активно ставили питання учасникам проекту. Доктор Джон Чапман запросив усіх бажаючих на розкопки до Небелівки.

Після завершення прес-конференції гості із-закордону відвідали археологічний музей імені Нінель Бокій. Сподіваємось, що зустріч стане початком плідної міжнародної співпраці.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись