• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Дещо з історії університету…

1 червня 1921 року в Єлисаветграді у приміщенні громадської жіночої гімназії на базі педагогічного класу та педагогічних курсів при міському реальному училищі було відкрито вищі трирічні педагогічні курси, які й стали предтечею нашого вишу. В закладі функціонували історико-філологічне, біологічне та фізико-математичне відділення. Одним із лекторів і завідувачем (1923-25 рр.) Єлисаветградських педагогічних курсів був Василь Іванович Харцієв, учень відомого мовознавця Олександра Потебні, перший, кому в Єлисаветграді було присвоєне вчене звання професора. Загалом на кінець 1924 року навчальний процес для 150 студентів забезпечувало 17 лекторів.

У 1925 році педагогічні курси було реорганізовано в Зінов'євський педагогічний технікум, який продовжував підготовку вчителів для початкової школи. Реформа системи освіти, яка розпочалась 1929 року, призвела до утворення в складі педагогічного технікуму перших факультетів, що поклало початок його перетворенню на інститут соціального виховання з трирічним терміном навчання. В інституті налічувалося 4 факультети (техніко-математичний, агробіологічний, історико-економічний та мовно-літературний); п'ять кафедр (математики, біології, історії, педагогіки, української мови і літератури), де працювало 26 викладачів. Навчалося більше 300 студентів.

У 1933 році інститут соціального виховання реорганізується в педагогічний інститут з фізико-математичним і хіміко-біологічним факультетами із строком навчання чотири роки. Кількість викладачів зростає до 32, працює 7 кафедр. 1935 року на базі Кіровоградського педінституту утворюється учительський інститут з дворічним строком навчання. На цей час існувало вже 9 кафедр, на яких працювали 54 викладачі.

1 вересня 1939 року поряд з учительським інститутом відновлюється і педагогічний інститут у складі трьох факультетів: фізико-математичного, географічного, мови і літератури з російським та українським відділеннями. Кіровоградський інститут у передвоєнні роки перетворився у великий навчальний комплекс, що складався зі стаціонарного та заочного педагогічного й учительського інститутів і вечірнього учительського інституту. В ньому діяло 12 наукових кафедр та налічувалося 62 особи професорсько-викладацького складу. Інститут мав один навчальний корпус, 5 лабораторій, 9 навчальних кабінетів, бібліотеку з фондом у 80 тисяч томів, ботанічний сад з оранжереєю, три майстерні. Крім того, при інституті працював робітфак. Загальний контингент студентів Кіровоградського педагогічного та учительського інститутів налічував майже 1000 осіб.

З 1936 по 1957 рік директором інституту був Сидір Карпович Королюк. Після тяжких воєнних років контингент викладачів та студентів потроху стабілізується. У 1948-1949 навчальному році у виші вже працювало 77 осіб професорсько-викладацького складу, серед них - 1 професор, 5 доцентів, 31 старший викладач, 40 викладачів та асистентів. За 5 повоєнних років вищу освіту в Кіровоградському учительському та педагогічному інститутах здобули 1567 осіб.

1957 року директором інституту стає Федір Гнатович Овчаренко. Поступово ВНЗ зростає, збільшується кількість факультетів і кафедр, поліпшується якість навчання і виховання. 1956 року на базі педагогічного училища фізвиховання відкривається факультет фізичного виховання інституту. 1959 року розпочав роботу педагогічний факультет, який готував учителів початкових класів з вищою освітою. 1962 року відкрито факультет англійської мови, а 1967 – музично-педагогічний. З вересня 1978 року відновив свою роботу історичний факультет.

Вуз розростався, будувались нові навчальні корпуси, гуртожитки. На початку 70-х років професію вчителя у Кіровоградському державному педагогічному інституті здобувало близько 4 тисяч студентів. 1978 року ректором педінституту став Олег Євгенович Поляруш, який перебував на цій посаді чверть віку. 1982 року колектив Кіровоградського педагогічного інституту став переможцем соціалістичного змагання серед вищих педагогічних закладів СРСР.

У середині 90-х років педагогічний інститут виходить на нові рубежі свого поступу. Створюється навчально-науковий виробничий комплекс "Неперервна освіта", до складу якого ввійшли кращі середні заклади освіти області, почало роботу обласне відділення Малої Академії наук, відкривається магістратура. 4 квітня 1997 року Постановою Кабінету Міністрів України Кіровоградському державному педагогічному інституту було надано статус державного педагогічного університету, який він з честю носить і донині.

Впродовж десятиліть завданням колективу Кіровоградського державного педагогічного університету імені В.Винниченка є підготовка фахівців нового покоління з гідним кращих вищих навчальних закладів світу рівнем освіти, які здатні працювати в умовах інтеграції України до світового співтовариства і конкурувати на світовому ринку праці. За останні роки університет здобув широке визнання та авторитет серед абітурієнтів, педагогічної та наукової громадськості.

Інформація надана ректоратом.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись