• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

«Філологічні ігри по-новому» або Як ми у синтаксис грали

Факультет філології та журналістики неодноразово доводив, що інноваційні методи навчання – наша «фішка»!  Лише у нас можна побачити «Фразеологічний КВН», конкурс «Школа чекає нас!» (як моральна підготовка до практики у школі). А тепер навіть лекцію із синтаксису ми провели у формі конкурсу!

27 листопада (у середу) лекція для студентів 4-го курсу пройшла трохи…незвично!Під керівництвом Огарєнко Тетяни Анатоліївни студентки розподілилися на три команди. Так серед нас з’явились «Синтаксичні каскадерки», «Аполонські діти» та навіть «Кореляційний квартет»! Завдання для команд були цікаві, але не такі вже й прості, тому що окрім точних академічних знань, потрібно було ще проявити свою кмітливість та швидкість мислення. Гра в «Асоціації» перетворилася на справжній КНВ, коли студенти та викладачі створювали свої асоціативні ряди із звичними, на перший погляд,  філологічними поняттями. Ну от скажіть, хто б охрестив студентів у черзі за булками «однорідними членами речення», а хлопця-студента призивного віку – «неозначено-особовим реченням»? Аудиторія теж не сумувала, бо кожна група намагалася вибороти для своєї команди додаткові бали, написавши додаткові асоціативні завдання. Але дівчата так розгулялись, що ми почули навіть декілька імпровізованих поезій!

Наступний конкурс трохи втихомирив філологинь, оскільки їм довелося…шукати помилки у буклетах! А нас, філологів, хлібом не годуй – дай когось виправити. Тому працювали всі завзято, навіть натхненно! Але найважчим конкурсом «на витримку» став марафон прикладів: капітани команд по черзі називали речення, коротко характеризуючи його. Ось тут дехто навіть розгубився! Згадували і відомі вірші, і приклади з лекцій, а хтось навіть намагався імпровізувати.

Старання дівчат оцінювались, а результати занотовувались, оскільки на нашому конкурсі було присутнє компетентне журі у складі  Демешко Інни Миколаївни та Волчанської Ганни Василівни. У конкурсі ( хоч із невеликим відривом) перемогла команда 43-ї групи – «Кореляційний квартет»! На завершення Ганна Василівна відмітила всіх активних учасників та побажала і надалі вдосконалюватись на філологічній ниві, а Тетяна Анатоліївна нагородила усі команди солодкими подаруночками.

Аліна Олексієнко

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись