• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Виховна робота на факультеті

Не забувають на факультеті і про виховну діяльність як невід’ємну складову діалогу викладача й студента. Вже на першому курсі студенти проходять випробування сценою, коли на факультеті, а згодом і на рівні університету відбувається щорічне святкове дійство під назвою „Вернісаж талантів”.

Вже у першому семестрі навчального року на факультеті іноземних мов завжди проводяться цікаві заходи. Окрім згаданого свята першокурсників, яскраво проходять святкування Дня вчителя та Дня студента, конкурс "Містер і міс факультету". Щороку, у грудні, студенти ІІІ курсу факультету беруть участь у вимогливому, але не менш захоплюючому змаганні з фонетики англійської мови, демонструючи не лише чудові вимовні навички, а й неабиякий акторський талант. 

Факультет на вірному шляху до того, щоб стати великою, дружною родиною. Академічні групи нерідко разом святкують Новорічні свята, створюючи феєричну атмосферу на факультеті в остані дні грудня.

Наші студенти активно долучаються до подій на інших факультетах, запрошують студентів університету стати учасниками заходів на факультеті іноземних мов. Свого часу подібне єднання спостерігалося після постановки вистави „Янголи на снігу” у 2004 році, коли традиційною стала інша подія – збори „зведеного хору” мистецького факультету і факультету іноземних мов, який слугував потужним об’єднавчим фактором для студентських спільнот таких різних за своїми особливостями факультетів.

img_4346.jpgСтуденти є відкритими до спілкування і знайомства з невідомим, тому їх цікавлять подорожі, вивчення інших традицій та звичаїв. Міжкультурне спілкування є одним із наріжних каменів виховання на факультеті, тому ми виховуємо в першу чергу толерантність до інших культур та народів. Факультет завжди люб’язно приймає гостей, вбачаючи в цьому один із механізмів обміну досвідом.

Цікавими для студентів є відомості про культуру та обряди країн, мова яких вивчається. З країнознавчої точки зору відзначається День подяки; вікторини та розіграші традиційно проводяться на Хелоуїн. Популярними серед студентства завжди є День студента та День педагогічного працівника, адже з самого початку багато студентів ототожнюють своє майбутнє саме з цією професією. resize_of_dsc03498.jpg

Особливе значення для молоді має День Св. Валентина. У цей день постійно проводяться конкурси та змагання, метою яких, окрім розваг, є виховання своєрідного кодексу ввічливості, вишуканих манер та шанобливого ставлення один до одного. Іноді студенти влаштовують конкурси типу „Краща пара закоханих”, „Конкурс справжніх леді і джентльменів” тощо, під час яких, наприклад, опановують науку зав’язування краваток. Тут проявляються і вміння, і винахідливість...

2004.jpgРазом з тим, важливим аспектом роботи кураторів є національно-патріотичне виховання: вшанування героїв Крут, річниць визначних особистостей краю та держави, вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років. Не варто зайвий раз говорити про важливість таких заходів для збереження національної пам’яті. На факультеті іноземних мов не забувають і про День української мови й писемності, що є актуальним питанням виховання молодого покоління незалежної держави.

У цілому, виховна робота на факультеті здійснюється постійно, згідно із визначеним планом діяльності куратора та у відповідності до загальних завдань виховання в студентських групах.

Основними завданнями виховної роботи в групі є профілактика порушень навчальної дисципліни, удосконалення студентського колективу та створення позитивного мікроклімату, роз’яснення прав та обов’язків студентів, просвіта з питань, що потребують посиленої соціальної уваги, а також реалізація комплексу організаторських та дорадчих функцій куратора.

Регулярно здійснюється контроль за відвідуванням та академічною успішністю студентів та проводяться індивідуальні бесіди зі студентами, поведінка та ставлення яких до навчання потребують корекції. Протягом семестру відбуваються консультації викладачів із питань успішності студентів та шляхів покращення роботи з ними. Регулярно здійснюється контроль умов проживання студентів у гуртожитку. Виявлені недоліки в організації проживання студентів та забезпеченні їх належними умовами обговорюються на нарадах кураторів разом із внесенням пропозицій по їх усуненню.

img_4348.jpgПротягом навчального року проводяться змістовні кураторські години, тематика яких відповідає завданням роботи куратора та основним напрямкам виховання. Серед питань, що отримують першочергове висвітлення, можна назвати бесіди з техніки безпеки (із проведенням комплексного вступного інструктажу у перші дні навчального року); профілактику шкідливих звичок; бесіди на морально-етичні теми; бесіди соціокультурного та національно-патріотичного спрямування, а також обговорення проблем і перспектив входження України в загальноєвропейський освітній простір.

Куратори заохочують участь груп у загальнофакультетських позааудиторних та святкових заходах, конкурсах та концертах. Студенти регулярно готують тематичні стіннівки; у групах постійно організується перегляд фільмів у навчально-виховних цілях, здійснюються походи в театр та інші заклади культури.

Серед питань, що потребують постійної уваги, - проведення індивідуальних бесід зі студентами, які порушують навчальну дисципліну, стимулювання студентів до покращення академічних показників, проведення виховних заходів та змагань між академічними групами, залучення студентів до роботи над газетою факультету та творчої діяльності, покращення міжособистісних стосунків між студентами факультету та здійснення постійної психолого-педагогічної діагностики.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись