• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

ПІДГОТОВКА МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ДО ВИКЛАДАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ КУРСІВ З ХІМІЇ У КЛАСАХ З ПОГЛИБЛЕНИМ ВИВЧЕННЯМ ПРЕДМЕТУ

БЛАЖКО Олег Анатолійович

кандидат педагогічних наук, доцент,
завідувач кафедри хімії та методики навчання хімії
Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського
e-mail: [email protected]

Анотація

   У статті розкривається проблема підготовки майбутнього вчителя до викладання спеціальних курсів з хімії у старшій профільній школі. На основі аналізу науково-педагогічної літератури з’ясовано сутність та основні завдання спеціальних курсів з хімії при організації пізнавальної діяльності учнів класів з поглибленим вивчення окремих предметів. Описано авторський підхід до формування у студентів методичних знань та умінь, необхідних для успішного викладання спеціальних курсів з хімії в загальноосвітній школі. Визначено перелік основних знань та умінь, які повинні сформуватися у студентів під час вивчення теми «Спеціальні курси з хімії у старшій профільній школі». Охарактеризовано зміст навчального матеріалу та наведено приклади завдань для аудиторної та самостійної роботи студентів, що забезпечать формування у них професійних компетентностей щодо викладання спеціальних курсів з хімії. 

Ключові слова: вища школа, підготовка майбутнього вчителя хімії, класи з поглибленим вивченням окремих предметів, спеціальні курси з хімії. 

Повний текст:

       Adobe Acrobat Pro PDF

 

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

1. Бабенко О. М. Формування знань з основ біохімії в учнів класів біолого-хімічного профілю навчання: дис. … канд. пед. наук: 13.00.02 – теорія та методика навчання (хімія) / Бабенко Олена Михайлівна; Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова. – К., 2010. – 294 с.
2. Гладюк М. М. Допрофесійна підготовка школярів у класах агрохімічного профілю (на матеріалі спецкурсу «Основи агрохімії»): дис. … канд. пед. наук: 13.00.01, 13.00.02. / Гладюк Микола Миколайович. – К., 1994. – 156 с.
3. Кизенко В. І. Спеціальні курси в структурі профільного навчання / В. І. Кизенко // Профільне навчання: Теорія і практика. – К.: Пед. преса, 2006. – С. 129–131.
4. Мальований Ю. Варіативний компонент змісту освіти у старшій школі: педагогічні засоби впровадження / Ю. Мальований, В. Кизенко // Дидактика: теорія і практика: зб. наук. праць / [за наук. ред. Г. О. Васьківської]. – К.: Вид-во НПУ імені М.П. Драгоманова, 2015. – С. 63–67.
5. Примірне положення про класи з поглибленим вивченням окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах // Комп’ютер у школі та сім’ї. – № 4. – 2009. – С. 52–53.
6. Програма з хімії для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Поглиблене вивчення. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://old.mon.gov.ua/ua/activity/education/56/692/ed ucational_programs/1349869542/
7. Профільне навчання: теорія і практика / [за ред. канд. пед. наук Л. А. Липової] – К.: ВВП «Компас», 2007. – 192 с.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись