Work with foreign students

В ЦДУ відбулася всеукраїнська наукова конференція для студентів та молодих науковців

В ЦДУ відбулася всеукраїнська наукова конференція для студентів та молодих науковців

У вівторок, 30 квітня 2024 року, на факультеті української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій відбулась І Всеукраїнська науково-практична конференція для студентів та молодих науковців «Філологічні, лінгводидактичні та медійні дослідження: сучасні тенденції та перспективи» за участі університетів-співорганізаторів, серед яких були Волинський національний університет імені Лесі Українки (кафедра соціальних комунікацій), Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (кафедра англійської філології та перекладу) і Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія імені Тараса Шевченка (кафедра іноземних мов і методик їх навчання). Конференція проходила у змішаному форматі, завдяки чому до неї  мали змогу долучитися онлайн-учасники та слухачі з інших областей.

З вітальним словом до учасників звернулась декан факультету, кандидат філ.наук, доцент Олена Габелко, після якого на пленарному засіданні виступили молоді науковці з різних вишів. Так, аспірантка кафедри української та зарубіжної літератур і методик їх навчання ТНПУ ім. В. Гнатюка Собчук О.Б. розповіла про історичний детектив у британській літературі. Основними рекомендаціями щодо висвітлення історій про дітей з інвалідністю в умовах війни в Україні поділилась здобувачка першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Волинського національного університету імені Лесі Українки Крот Х.А. Не менш актуальними були презентації студентів ЦДУ ім. В. Винниченка. Про своєрідність мережевого фольклору в контексті російсько-української війни розповіла здобувачка першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Сметанко М.О., про специфіку прагматичного потенціалу англійської парентези дізнались з доповіді здобувачки магістерського рівня вищої освіти Камінської О.О., а особливості відтворення японських реалій в англо-українському художньому перекладі розкрила здобувачка другого (магістерського) рівня вищої освіти Ручко К.В.

Після пленарного засідання конференція продовжила роботу в окремих секціях за такими напрямами: «Актуальні питання мовознавства та літературознавства», «Методика викладання української мови та літератури. Сучасні засоби фахової підготовки вчителя», «Медійна комунікація», «Проблеми теорії і практики перекладу». Учасники підготували доповіді на різні теми, що представляють сучасні тенденції розвитку філологічної науки та відкривають нові горизонти в дослідженні мовних і літературних явищ, у сфері медіа чи перекладу. Те, що доповіді були цікавими, засвідчує і активність авдиторії, що ставила питання і висловлювала позитивні враження.

Тож конференція «Філологічні, лінгводидактичні та медійні дослідження: сучасні тенденції та перспективи» відбулась і, маємо надію, відбудеться наступного року. Дякуємо університетам-співорганізаторам за участь, що дала можливість молодим науковцям вийти на всеукраїнський рівень, доповідачам — за цікаві та інформативні доповіді, авдиторії — за інтерес та активність, ЗСУ — за можливість вчитися, навчати і розвивати науку.

Завідувачка кафедри германських мов, зарубіжної літератури та методики їхнього навчання, доктор філ.наук, проф. Марія Фока