Наукові конференції, олімпіади, конкурси студентських наукових робіт, грантові програми

Бібліотека ЦДУ представлена на щорічний конференції університету Троя штату Алабама США

Бібліотека ЦДУ представлена на щорічний конференції університету Троя штату Алабама США

З 14 по 16 липня відбувалася щорічна Конференція Асоціації Південно-Східних бібліотек США у Хантсвіллі «SELA». На конференції прозвучала доповідь бібліотекаря університету Троя штату Алабама Ольги Кейсі «A Sister Library on the Frontlines: An Alabama/Ukrainian Partnership during Wartime» про бібліотеки-сестри на передовій, про партнерство Алабами та України під час війни, в якому бібліотека ЦДУ займає активну позицію.

Бібліотекарі підтримують військових і внутрішньо переміщених українців: влаштовують ярмарки для збору донатів, запрошують військових, плетуть маскувальні сітки, роблять окопні свічки, шиють прапори, збирають гуманітарну допомогу для постраждалих регіонів, кошти для ЗСУ, комунікують із колегами з України й за кордоном, намагаються якомога більше боротися з російською пропагандою, розсилають українські книги в бібліотеки за кордон. Бібліотека університету Троя США не залишається осторонь у період великих випробувань для України й завжди допомагає та підтримує. Співпраця між бібліотекою університету Троя США й бібліотекою ЦДУ розпочалася в 2010 році в рамках міжнародного проєкту Американської бібліотечної асоціації (ALA) «Sister Libraries».

Після російського вторгнення та анексії Криму 2014 року бібліотекар університету Троя Дотану Ольга Кейсі відвідала ярмарок, який  організували бібліотекарі ЦДУ на підтримку ЗСУ. Ольга Кейсі передала ЦДУ альбом із газетними вирізками США про вторгнення, а також допомогла в зборі коштів на потреби армії, придбавши українські патріотичні сувеніри ручної роботи.

У травні 2018 року Ольга Кейсі завітала на захід, підготовлений бібліотекою ЦДУ, під назвою «Генетичний код нації». На виставці бібліотекар університету Троя помітила комплекти кольорових слайдів, які ілюструють зразки української вишивки, костюмів, писанок різних регіонів України XIX-XX ст. Співробітники бібліотеки університету Троя штат Алабама США маючи необхідне технічне обладнання, люб'язно згодилися допомогти в оцифруванні 108 слайдів з етнографії України. 2022 року в підтримку України проти війни на сайті університету Троя розмістили колекцію слайдів бібліотеки ЦДУ про костюми, вишивки, писанки.

На початку 2023 року вийшла стаття «Троя має давні зв’язки з Україною через бібліотеку Дотанського кампусу», щоб підтримати Україну й розповісти в США про війну в нашій країні.

2

У травні 2024 року Ольга завітала з візитом до бібліотеки на свято вишиванки, де мала змогу поспілкуватися з викладачами та співробітниками університету про культурний розвиток і освітній процес під час війни, а також допомогти в зборі коштів на потреби ЗСУ.

Завдяки співпраці директора бібліотеки ЦДУ ім. В. Винниченка Ольги Шульги та бібліотекаря Дотанського університету Троя Ольги Кейсі зроблено багато роботи під час війни. Це свідчить про цінність бібліотек для культури держави.

Презентація з виступу Ольги Кейсі за посиланням