lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Безкінечні шляхи Всесвіту (До Дня працівників ракетно-космічної галузі України)

В Україні 12 квітня відзначається як День працівників ракетно-космічної галузі України. До цього свята на абонементі № 2 експонується виставка «Безкінечні шляхи Всесвіту». Імена героїв рубрики «Першопрохідці космосу» – К. Е. Ціолковського, Ю. В. Кондратюка, М. К. Янгеля, В. Г. Глушко, С. П. Корольова – знає увесь світ. Іх самовіддана праця, відданість вибраній професії зробили реальністю мрію людини про космічні польоти. Українці давно змусили увесь світ шанувати наш «космічний» потенціал. Наші науковці змінювали історію своїми винаходами, а численні космонавти безстрашно виконували місію землян у Всесвіті. Українець був першим, хто додумався використати ракети для польоту людини в космос, під керівництвом нашого земляка створено пілотовані космічні кораблі, на яких вперше в історії людина вирушила в космічний політ.

Сьогодні Україна продовжує розвиватися як космічна держава. За загальною кількістю запусків космічних апаратів на навколоземні орбіти наша держава посідає 5-7 місце у світі. Конструкторське бюро разом із «Південмашем» розробило, виготовило і вивело на орбіту понад 400 космічних апаратів. Україна бере участь у міжнародних космічних проектах. Здійснено 17 пусків ракет-носіїв «Дніпро» та запущено в космос 64 апарати на замовлення 15 країн світу, реалізовується унікальний проект «Морський старт», створено нову ракету-носій «Вега». З досягненнями незалежної України знайомить рубрика «Україна – космічна держава».

В рубриці «Космос на службі людству» розповідається про використання космічних апаратів в інтересах землян, показано вплив космічної техніки на такі сфери діяльності країн як геодезія, навігація, метеорологія, океанографія, гідрологія, геологія, зв’язок.