lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Засновник аналітичної геометрії

Засновник аналітичної геометрії

До дня народження Рене Декарта (1596-1650) бібліотекарі абонементу № 2 підготували книжкову виставку “Засновник аналітичної геометрії”.

Французький філософ, математик, фізик, фізіолог- справжній геній 17 століття, ідеї та відкриття якого зіграли велику роль у розвитку відразу декількох наукових галузей. Окрім колосального впливу на розвиток філософської думки він зробив величезний внесок до математики.

Декарт запровадив систему координат, дав поняття змінної величини і функції, ввів багато алгебраїчних позначень, які ми використовуємо і до цього дня, став “батьком“ аналітичної геометрії. Закладаючи її основи, учений вивів рівняння прямих і деяких конічних перерізів — кола, еліпса, параболи, гіперболи та висловив думку про можливість застосування методу координат у просторі, що здійснили у своїх роботах пізніші математики. І це далеко не всі досягнення.

Фізичні дослідження відносяться головним чином до механіки, оптики і будови Всесвіту. Декарт чітко сформулював закон інерції, закон збереження руху, закони поширення світла, відбивання та заломлення, висловив ідею ефіру, як переносника світла.

Запрошуємо усіх бажаючих до перегляду матеріалів виставки.