fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Фізики практикуються в STEM лабораторії

Фізики практикуються в STEM лабораторії

STEM – це інноваційна освіта для глобального лідерства, яка покликана формувати в учнів особливий підхід до світу, критичний спосіб мислення, здатність до дослідження і взаємодії зі світом, бо успіх у сучасному світі визначається не тільки тим, що ви знаєте, але й тим, що ви можете зробити, з тим, що знаєте.

Тому підготовка вчителя, який був би здатним упроваджувати STEM в закладах освіти, є важливою проблемою сьогодення. Кафедра природничих наук і методик їхнього навчання ЦДУ ім.В.Винниченка, а саме її завідувачка доктор педагогічних наук, професор Ірина Сальник разом із партнерами – стейкхолдерами КЗ «Ліцей «Науковий» Кропивницької міської ради» в особі директора закладу доктора педагогічних наук Наталії Чередніченко та вчителя фізики, інформатики, робототехніки Олександра Мажари всіляко сприяють якісній підготовці майбутніх фахівців STEM напряму. Саме на базі цього закладу студенти-фізики вже не вперше мають можливість попрактикуватись в сучасній STEM лабораторії.

Практика є важливою складовою підготовки сучасного вчителя до упровадження новітніх технологій. Студенти-фізики в рамках навчання за освітньою програмою «Середня освіта (Фізика та астрономія), STEM освіта» другого (магістерського) рівня вищої освіти в межах навчальної практики відвідали STEM лабораторію КЗ «Ліцей «Науковий» Кропивницької міської ради», де Олександр Мажара (до речі, також випускник нашого ЗВО) провів дуже цікаве, змістове та пізнавальне заняття для студентів-магістрів. Вчитель ознайомив із обладнанням лабораторії, яка оснащена сучасними засобами навчання та обладнанням для залучення учнів до навчально-дослідницької, експериментаторської, конструкторської, винахідницької та пошукової діяльності: 3D принтери, 3D сканер, 3D ручки, окуляри віртуальної реальності, цифровий лазерний верстат з числовим програмним управлінням, програмовані електронні модулі, роботизовані навчальні пристрої, комплект ноутбуків, відповідне програмне забезпечення тощо. І це не казка, саме так оснащена сучасна лабораторія! Усім цим обладнанням повинен володіти вчитель та навчати сучасних учнів. А вони вміють багато! Студенти ознайомились із здобутками учнів ліцею, які були виготовлені в рамках проєктної діяльності на уроках, або під час гурткової роботи. Потім розпочалась практична частина: студенти змогли попрацювати з окулярами віртуальної реальності, самостійно запрограмувати робота конструктора mBot за допомогою програмного середовища Scratch. На закінчення заняття студенти із захватом спостерігали на роботу цифрового лазерного верстату. В подарунок отримали гарну підставку під телефон. Море задоволення та натхнення на подальше навчання – саме з таким настроєм магістри покидали це заняття.

Ми дуже вдячні нашим партнерам-друзям за таку зустріч!

Інформацію підготувала доктор педагогічних наук, професор Ірина Сальник