International Activities

Освіта без кордонів, або як подорожувати під час навчання

Освіта без кордонів, або як подорожувати під час навчання

У червні закінчився літній семестр семестрового навчання студентів нашого університету у Польщі, який розпочався у лютому 2019 року. Програма обміну є можливою завдяки тісній співпраці ЦДПУ ім. В. Винниченка з Поморською академією в місті Слупськ на півночі Польщі, де наші студенти мають можливість безкоштовно навчатися протягом семестру.

Все що потрібно — це бажання отримувати нові знання, мати високий рівень у навчанні на своєму факультеті, подати документи і чекати рішення конкурсної комісії університету. До речі, конкурс на семестрове навчання на осінній семестр триває!

Ось як свої враження від семестрового навчання описує студентка-другокурсниця факультету іноземних мов Кравцова Ірина:

«Опинившись в Слупську, я спершу розгубилася, адже не відразу зрозуміла - як дістатися до гуртожитку. Але мені пощастило зустріти небайдужих людей, котрі допомогли, незважаючи на мій низький рівень польської. В перші дні мовний бар’єр став чи не основною проблемою. Мала місце ситуація, коли я хотіла подякувати польською, але потрібне слово вперто не хотіло виринати з глибин пам’яті. Проте вже скоро я майже все розуміла і могла пояснити - що мені потрібно.

Адаптація пройшла досить швидко. В перші дні я ходила, мов загублений котик, але потім, з головою поринувши в буденні справи та навчання, швидко звикнула до нового середовища. Умови проживання в академіку (гуртожитку) досить пристойні, порівняно з жахливими оповідками моїх друзів про українські гуртожитки. Кожна кімната оснащена маленьким холодильником, на поверсі у розпорядженні студентів декілька душових, невелика кухня, пральна машинка та сушарня.

Один з привілеїв студента по обміну - можливість самостійно обирати собі предмети, в такий спосіб формуючи власний розклад занять. Це дуже зручно, оскільки дає можливість організувати навчальний процес відповідно до власних бажань і потреб. У вас є вибір: навчатися цілий день, але лише три дні на тиждень, чи рівномірно розподілити навантаження на п’ять робочих днів. Більш того, можливість обирати предмети відповідно до власних вподобань дозволяє не тільки здобути новий цікавий досвід, а й значно розширити коло знайомих - адже на кожну пару я приходила в іншу групу з різним рівнем володіння англійською мовою. Наприклад, перша пара - “Креативне мовлення” - з першим курсом, а друга — “Академічне письмо” -  з магістрами. Спочатку було дещо складно «втягнутися» в процес, але розібравшись у всіх тонкощах і покращивши знання польської мови, вже зовсім скоро я почувалася, як риба в воді.

Загалом, підхід до навчання більш індивідуальний — відвідуваність усіх занять не так важлива, як прагнення до знань та самоорганізація. На відміну від української системи, підсумковий бал в більшій мірі залежить від результатів екзаменів та тестів в кінці семестру, ніж від поточних оцінок.

Приємні враження залишились також від містечка, де знаходиться академія. Слупськ — невелике містечко з казковими приватними будиночками на околиці і атмосферною архітектурою старого міста в центрі. У місті є все для комфортного життя: чистий і зручний громадський транспорт (для студентів, до того ж, удвічі дешевший), безліч мальовничих парків (біля найбільшого з яких розташований гуртожиток), декілька торгових центрів та інша необхідна інфраструктура».

Студентка природничо-географічного факультету Світлана Губчик переконана, що проминути таку слушну нагоду – велика помилка:

«Я потрапила до Слупська на літній семестр, коли стояла чудова тепла погода. Навчатися в Польщі доволі незвично для українського студента. Однією з головних переваг навчання в Польщі є те, що весь матеріал подається в електронному вигляді. Якщо не знаєш польської, то легко можеш виконати роботу українською (але, звичайно, польською цікавіше).

Орім того, студентам надається можливість працювати. Особисто для мене це було важливо. Студенти можуть обирати між рибним, кондитерським та пластиковим заводами, працювати у мережах фаст-фуду тощо. Звичайно, якщо ви добре володієте польською, то для вас відкривається безліч інших вакансій. Я працювала у вільний від занять час, тому це ніяк не заважало навчатися.

На моєму туристичному факультеті довгі канікули, що дало можливість і час для подорожей. За час, який я там провела, мені вдалося відвідати Берлін, Прагу, а також цілу низку польських міст. Саме тому раджу їхати саме у літній семестр, коли погода більш сприятлива. Традиційно в місті Слупськ (і в цілому в Польщі) семестр завершується Ювіналією – триденним святом чудового настрою і музики на території академіку.

Наприкінці я хочу звернутися всіх охочих взяти участь в академічному обміні: це зовсім не страшно! Навпаки – перед вами відкривається можливість отримати незабутні враження, зустріти нових друзів і отримати цікавий і корисний досвід. Раджу бути більш впевненими в собі і своїх силах і спілкуватися не лише з українцями, а й з поляками. А взагалі — просто насолоджуйтесь неповторними моментами вашого життя».

Навчання за обміном – це унікальна можливість перевірити себе на міцність і витривалість у нових умовах. Будьте певні, що цей яскравий досвід ви запам’ятаєте надовго. Адже семестр в Польщі сміливо можна назвати маленьким життям. Успіхів вам!

Статтю підготували:

Студентка факультету іноземних мов

Кравцова Ірина та

Студентка природничо-географічного факультету

Світлана Губчик

Інформацію надано навчально-науковим відділом