International Activities

Про стажування, участь у міжнародних програмах, конференціях і грантах у 2020 році

Приєднавшись до роботи у червні 2019 року, в 2020 році університет продовжив діяльність у проекті «Вивчай та розрізняй» (Learn to Discern) з медіаграмотності та критичного мислення, яку реалізує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у партнерстві з Академією української преси та StopFake, Міністерство освіти і науки України, а фінансують посольства США та Великої Британії. Робоча група університету у складі 20 учасників з різних факультетів університету взяли участь у трьох хвилях очного тренінгового навчання у м. Києві у січні 2020, та низки онлайн сесій під час карантину березня-квітня-травня 2020. Зараз учасники продовжують працювати над розробкою можливостей впровадження отриманих знань та навичок у тематичних модулях на факультетах з метою розвитку критичного мислення студентів та імплементаціі елементів медійної грамотності та медійної культури у навчальний процес, розроблено навчальні курси з медіаграмотності як дисципліни за вибором. Реалізується грантова програма "МедіаРеВізія" Керівник проєкту: Фенько Н.М.

Доцент кафедри перекладу, прикладної та загальної лінгвістики Бондаренко О.С. у 2020 році у віртуальних стінах факультету психології, педагогіки та гуманітарних наук Краківської Академії імені Анджея Фрича Моджевського провів гостьову лекцію та ряд вебінарів.  

На кафедрі географії та геоекології ЦДПУ ім. В. Винниченка спільно з кафедрою географії та геопросторових наук Державного Університету штату Південна Дакота (south dakota state university, sdsu, brookings, USA) проведений науково-методичний семінар на тему «Освітні програми з географії: досвід розробки та впровадження у закладах вищої освіти США та України». Міжнародне стажування за програмою «Американська електоральна географія» на базі Державного Університету Південної Дакоти (05.09.20 – 14.11.20) (Маслова Н.М., Мовчан С.В.., Онойко Ю.Ю.)

Співробітництво з Ботанічним садом Нью-Йорку (New York Botanical Garden) в галузі гербарної справи (онлайн). За сприяння NYBG та інституту ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України науковий гербарій кафедри біології та методики її викладання ( Аркушина Г.Ф.) зареєстровано в міжнародній базі Index Herbariorum, гербарію надано акронім KPU.

Згідно угоди про міжнародне співробітництво Растригіна А. М. разом з колегами Педагогічного інституту Університету Гданська (Польща) продовжують наукові розвідки у рамках польсько-українського проекту «The innovative resource of professional art education in contemporary media space: the cultural dialogue between Poland and Ukraine», результатом якого стала підготовка до друку наукового видання Гданського університету «Wokol Sztuki».

У поточному році, у межах міжнародного проєкту Erasmus+ THRIECE (Teaching for Holistic, Relational and Inclusive Early Childhood Education) було започатковано розробку нового напрямку міжнародного співробітництва між науковцями факультету соціальних наук Гданського університету (Польща), де Растригіна А. М. взяла участь у конференції «Holistic aspects of children's education», що є частиною програми Еразмус +, а також університетом Карлоу (Ірландія), де вона виступила з доповіддю «The upbringing space of free self-determination as a factor of activating the child's subjectivity» на міжнародному симпозіумі «Problemy Wczesnej Edukacji/Issues in Early Education».

Професор Довга Т. Я.  є керівником українсько-польської науково-дослідної лабораторії професійної успішності вчителя.

Професор Довга Т. Я.  є дійсним членом Асоціації професорів слов’янських країн (АPSС), що діє на базі Софійського університету Климента Охридського (Республіка Болгарія).

Довга Т. Я. тривалий час співпрацює з польськими колегами Природничо-гуманітарного університету в Седльцах, щорічно бере участь у міжнародних наукових конференціях, що проводить цей навчальний заклад. У 2020 р. тема конференції «Идеи в образовании ХХІ века».

У 2020 р. ЦДПУ ім. В. Винниченка продовжив роботу у проекті «Зміни педагогічних факультетів та університетів у 21 столітті», який реалізується у період з травня 2019 року до грудня 2021 року. Проект започатковано Університетом імені Масарика за підтримки Чеської агенції розвитку. Другий етап проекту «Підготовка вчителя 21 століття» про основні концепції діяльності педагогічних факультетів і університетів Чехії та Євросоюзу, було здійснено на базі університету імені Т.Г. Масарека (м. Брно, Чеська Республіка) протягом 2020 року у дистанційному форматі, в якому взяло участь 5 викладачів.

У 2020 р. розпочато проект в рамках програми Європейський інструмент сусідства (Еrasmus+: КА2 СВНЕ) під назвою «Розвиток потенціалу студентської молоді щодо безперервної освіти та інтегративної моделі комунікативних практик в умовах наближення української системи професійної підготовки фахівців до європейських і світових стандартів» (Координатори Черкасов В., Клочек Л.)

Триває співпраця на основі підписаних договорів нашого університету з наступними закладами:

  1. Краківський педагогічний університет, м. Краків, результатом якої є участь представників мистецького факультету у міжнародній конференції: IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa: Dziecko. Kultura – Sztuka – Edukacja.

  2. Гданський університет, м. Гданськ, реалізація спільного наукового проекту “Інноваційний ресурс професійної мистецької освіти у сучасному медійному просторі: діалог культур України та Польщі”.

  3. Природничо-гуманітарний університет в Сельдцях, робота спільної наукової лабораторії “Українсько-польська науково-дослідна лабораторія професійної успішності вчителя" під керівництвом професора Довгої Т.В.

  4. Університет Масарика, м. Брно, Чехія (Masaryk University, Brno, Czech Republic) курс «Якість вищої освіти» в рамках проекту «Трансформації педагогічних факультетів та університетів у 21 столітті» century”

  5. «Балтійська Міжнародна академія», м. Ріга, Латвія, міжнародне співробітництво і реалізація спільних освітніх програм в галузі освіти й науки.

  6. «Гете-інститут» (Goethe Institut), участь викладачів кафедри німецької мови та методики її викладання, кафедри перекладу, прикладної та загальної лінгвістики в методичних семінарах та стажуванні для викладачів німецької мови у ЗВО.

  7. Австрійська служба академічних обмінів (OEAD), в рамках співпраці з якою 3 викладачами кафедри перекладу, загальної та прикладної лінгвістики та 2 викладачами кафедри німецької мови та методики її викладання було прочитано лекції для студентів німецькою мовою краєзнавче-культурологічної тематики.

  8. «Поморська академія» в м. Слупск (Польща). В рамках програми академічної мобільності на навчанні у польському закладі знаходяться 11 студентів університету в 2019-2020 н.р. .

Підготовка міжнародних конференцій кафедрами університету.

1.

Засоби і технології сучасного навчального середовища

травень, 2020

(онлайн)

фізики та методики її викладання

Видано тези

Збірник наукових праць

 

2.

П’ята міжнародна наукова конференція «ТВОРЧА СПАДЩИНА ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА НАТЛІ ХХ СТОЛІТТЯ»

8-9 жовтня 2020 р.

Кафедра української та зарубіжної літератури

Колективна монографія

 

3.

IV Міжнародна науково-практична

Інтернет-конференція

«Іноземна мова у професійній підготовці спеціалістів:

проблеми та стратегії»

20 лютого 2020

Кафедра лінгводидактики та іноземних мов

Збірка PDF format, ISSN 2522-4743 [Електронний ресурс]

Матеріали міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції «Іноземна мова у професійній підготовці спеціалістів: проблеми та стратегії»

 

4.

Всеукраїнський «круглий стіл» «Iнформацiйне суспільство як суспільство мереж» в рамках 111 Міжнародного симпозіуму «Соціокультурний дискурс глобалiзованого світу: наука, освіта, комунікація»

березень-травень 2020 року

Співорганізатори

Кафедра філософії, політології та міжнародних відносин

Співпраця в галузі філософських досліджень

Додається копія програми, де вказано, що кафедра є співорганізатором.

5.

ХІІ Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми методики навчання історії, правознавства та суспільствознавчих дисциплін»

20-21 листопада 2020 р., м. Харків

Навчально-наукова лабораторія суспільствознавчої освіти.

 

Збірник матеріалів конференції.

Програма додається.

 

6.

VІ Міжнародна науково-практична конференція «Теоретичні та практичні проблеми реалізації норм права»

5-6 грудня 2020 р.,

м. Кременчук

Кафедра державно-правових дисциплін та адміністративного права (співорганізатори)

Збірник матеріалів конференції.

Програма додається.

 

7.

VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Правові засади діяльності правоохоронних органів».

10-11 грудня 2020 р.,

м. Харків

Кафедра державно-правових дисциплін та адміністративного права (співорганізатори)

Збірник матеріалів конференції.

Програма додається.

 

8.

ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Сектор безпеки України: актуальні питання науки та практики» 

9-10 квітня 2020 р.,

м. Харків

Кафедра державно-правових дисциплін та адміністративного права (співорганізатори)

Збірник матеріалів конференції.

Програма додається.

 

9.

Вебінар “Локалізація ПЗ –адаптація продуктів до вимог місцевих ринків”

7.05.2020р. 19.00 - 21.30

ЦДПУ імені Володимира Винниченка

Національний технічний університет України «КПІ»,

Інститут прикладних наук Ангальт (Німеччина)

https://bit.ly/3n9wRBK

запис вебінару внесено до списку рекомендованих джерел навчальної програми дисципліни “Практичний курс перекладу з англійської мови (основи локалізації)”

 

№49/1-ун від 08.05.20

10.

Вебінар “Транскреація з Ніною Заттлер-Ховдар”

26.11 2020 р., 18.00 – 19.30.

ЦДПУ імені Володимира Винниченка

Національний технічний університет України «КПІ», німецька служба академічних обмінів (DAAD)

https://bit.ly/3n9wRBK

запис вебінару внесено до списку рекомендованих джерел навчальної програми дисципліни “Практичний курс перекладу з англійської мови (основи локалізації)”

Викладачі: Бондаренко К.Л., Бондаренко О.С.

№142-ун від 24.11.20

11.

Вебінар “Принципи побудови, застосування та оцінки машинного перекладу”

24.06.2020р

10.00- 11.30

ЦДПУ імені Володимира Винниченка

Національний технічний університет України «КПІ»,

Інститут письмового та усного перекладу

Гайдельберзького університету, Німеччина

https://bit.ly/3n9wRBK

За результатами зустрічі удосконалено методику написання магістерського дослідження Калюжного О.М., презентовано на студентській науковій конференції “Особливості та застосування технологій автоматизації перекладу та їх вплив на продуктивність роботи перекладача”

https://www.cuspu.edu.ua/images/files-2020/05/program_konferenc_18-05-20.pdf

Результати вебінару використано в теоретичній частині (“Історія машинного перекладу”) майстер-класу “Машинний переклад: уміємо, любимо, практикуємо” для конференції “Міжнародна науково-практична конференція для перекладачів, молодих учених та студентів “Індустрія перекладу: теорія в дії”

запис вебінару внесено до списку рекомендованих джерел навчальної програми дисципліни “Практичний курс перекладу з англійської мови (основи локалізації)” та “Технології перекладу та перекладацький менеджмент” Викладачі: Бондаренко К.Л., Бондаренко О.С.

№67/1-ун від 19.06.20

12.

Вебінар “ТranslAcademy: Делія Кьяро”

26.05.20

18.00-19.30

Факультет усного та письмового перекладу Болонського університету, ЦДПУ імені Володимира Винниченка

https://bit.ly/3n0TrMZ

підготовка доповіді для конференції “Міжнародна науково-практична конференція для перекладачів, молодих учених та студентів “Індустрія перекладу: теорія в дії” з доповіддю “Особливості перекладу сленгової лексики українською мовою (на матеріалі художнього фільму “Once upon a time in Hollywood”)” (Бондаренко К.Л.)

№50/1-ун від 11.05.20

13.

ХIХ Міжнародна науково-практична конференція «Мови і світ: дослідження та викладання», м. Кропивницький, Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, Українська спілка германістів вищої школи.

21-22 березня 2020

Кафедри факультету іноземних мов

За результатом проведеної конференції, опубліковано «Наукові записки. Серія: Філологічні науки. Випуск 176»

 

14.

Міжнародна науково-практична Інтернет-конференція

«Стратегії інноваційного розвитку природничих дисциплін: досвід,

проблеми та перспективи», збірник праць та сертифікат про участь.

1 березня-16 квітня 2020 р.

Кафедра біології та методики викладання

Збірник матеріалів

Міжнародної науково-практичної

Інтернет-конференції, член робочої групи організаційного комітету

 

15.

ІІІ Міжнародна студентська науково-практична конференція «Сучасне мистецтво в європейській культурі сьогодення»

27.11.2020

Online

формат

Музичного мистецтва та методики музичного виховання

Студентський науковий вісник. Вип. 23. Ч.І. Кропивницький: РВВ ЦДПУ ім. В. Винниченка, 2020.

 

16.

X Міжнародна науково-практична онлайн-інтернет конференція «ПРОБЛЕМИ ТА інновації в ПриродничО-математичній, технологічній І професійній освіті»

25 травня-4 червня 2020 року

м. Кропивниць-кий, ЦДПУ ім. В. Винниченка

Кафедра теорії і методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності

Збірник матеріалів конференції містить основні результати наукових пошуків дослідників теоретичних і методичних проблем природничо-математичної, технологічної та професійної освіти у середній, професійно-технічній та вищій школі.

https://www.cuspu.edu.ua/images/conferences/2020/05/X_miznar_konf/tezi_Xconf_27-06.pdf Рекомендовано до друку вченою радою ЦДПУ ім. В. В. (протокол № 11 від 25 червня 2020 р.)

 

17.

Проблеми та інновації в природничо-математичній, технологічній і професійній освіті

(співорганізатори)

25 травня – 04 червня 2020 р.

Кафедра теорії і методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності; кафедра природничих наук та методик їхнього навчання ЦДПУ ім. В. Винниченка

Проблеми та інновації в природничо-математичній, технологічній і професійній освіті: збірник матеріалів Х-ї Міжнародної науково-практичної онлайн-інтернет конференції, м.Кропивницький, 25 травня – 4 червня 2020 року/ Відп. ред. М.І.Садовий. Кропивницький: РВВ ЦДПУ ім.В.Винниченка, 2020. 114с.

Рішення вченої ради ЦДПУ ім. В. Винниченка (протокол № 11від 25 червня 2020 р.)

18.

Підготовка майбутніх учителів фізики, хімії, біології та природничих наук у контексті вимог нової української школи (співорганізатори, дистанційна форма проведення)

14 травня 2020 р.

Центр природничої освіти та науки ТНПУ імені Володимира Гнатюка;

кафедра природничих наук та методик їхнього навчання ЦДПУ ім. В. Винниченка

Підготовка майбутніх учителів фізики, хімії, біології та природничих наук у контексті вимог Нової української школи: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. 14 травня 2020 р., м. Тернопіль. 270с.

Рішення вченої ради Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (протокол № 11 від 28 квітня 2020 р.)

19.

Науковий медичний форум: науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання гіпнології та гіпнотерапії»

18-20 вересня, 2020 року

Практичної психології

Сертифікати участі

Науковий медичний форум внесено до Реєстру, затвердженому МОЗ України, до розділу 4 – науково-практичні конференції під №431

 

Участь у зарубіжних, міжнародних конференціях, стажування, міжнародні зв’язки:

Кафедра

Зарубіжні конференції / міжнародні конференції проведені в Україні

Взято участь у зарубіжних конференціях / міжнародних конференціях проведених в Україні (кількісний показник участі)

Міжнародна співпраця та науково-освітянські зв'язки

Закордонне стажування

1. Кафедра журналістики

/2

/2

Співпраця з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX)

Грантова програма "МедіаРеВізія"

 

2. Кафедра лінгводидактики та іноземних мов

1/7

1/14

   

3. Кафедра української та зарубіжної літератури

4/4

4/4

   

4. Кафедра української мови

4/15

7/35

   

5. Кафедра державно-правових дисциплін та адміністративного права

6 /4

22/ 36

   

6. Кафедра історії України

1 /4

3/15

   

7. Кафедра всесвітньої історії

2/ 5

4/ 9

   

8. Кафедра галузевого права та правоохоронної діяльності

/ 1

/ 1

 

Науково-педагогічне стажування (дистанційно) Манжула А.А.

9. Кафедра філософії, політології та міжнародних відносин

2 \ 5

2 \2

   

10. Кафедра хореографії та естетичного виховання

/1

/1

   

11. Кафедра музичного мистецтва та методики музичного виховання

6/9

7/9

Співпраця з Педагогічним інститутом Університету Гданська (Польща), університетом Карлоу ( Ірландія), Аріельским університетом (Ізраїль)

 

12. Кафедра образотворчого мистецтва та дизайну

7/12

12/24

   

13. Кафедра біології та методики її викладання

2 /4

2 / 8

Співробітництво з Ботанічним садом Нью-Йорку (New York Botanical Garden) (Аркушина Г.Ф.)

 

14. Кафедра географії та геоекології

/4

/14

Співпраця з Державним Університетом штату Південна Дакота 

Міжнародне стажування (Маслова Н.М., Мирза-Сіденко В.М., Мовчан С.В.., Онойко Ю.Ю.))

15. Кафедра німецької мови та методики її викладання

4 /5

5 /5

Співпраця з Гете-Інститутом (Goethe-Institut) в Україні

Участь у міжнародному науковому проєкті  Університету Регенсбург (Німеччина), Австрійською службою академічних обмінів (OEAD)

 

16. Кафедра перекладу, прикладної та загальної лінгвістики

9 / 13

15/16

Співпраця з Інститутом прикладних наук Ангальт (Німеччина), Німецькою службою академічних обмінів (DAAD), Інститутом письмового та усного перекладу

Гайдельберзького університету, Німеччина, Болонським університетом,

 

17. Кафедра англійської мови та методики її викладання

7 / 13

7 /23

   

18. Кафедра фізики та методики її викладання

5/3

5/3

   

19. Кафедра математики

1/1

1/1

   

20. Кафедра інформатики та інформаційних технологій

1 / 8

1/ 9

   

21. Кафедра прикладної математики, статистики та економіки

1/ 2

1/ 2

   

22. Кафедра теорії і методики фізичного виховання

7/ 3

27 / 11

   

23.

Кафедра фізичного виховання і оздоровчої фізичної культури

/3

/10

   

24. Кафедра теорії та методики олімпійського і професійного спорту

1 / 11

1 /19

   

25.

Кафедра спеціальної освіти та здоров’я людини

7 /10

7 /10

   

26. Кафедра педагогіки дошкільної та початкової освіти

7 / 3

7 / 9

Професор Довга Т. Я.  є керівником українсько-польської науково-дослідної лабораторії професійної успішності вчителя.

Професор Довга Т. Я.  є дійсним членом Асоціації професорів слов’янських країн (АPSС), що діє на базі Софійського університету Климента Охридського (Республіка Болгарія).

Довга Т. Я. тривалий час співпрацює з польськими колегами Природничо-гуманітарного університету в Седльцах, щорічно бере участь у міжнародних наукових конференціях, що проводить цей навчальний заклад. У 2020 р. тема конференції «Идеи в образовании ХХІ века».

 

27.

Кафедра педагогіки та менеджменту освіти

9 /13

11 / 17

   

28. Кафедра методик дошкільної та початкової освіти

10 / 4

10 / 4

   

29.

Кафедра соціальної роботи, соціальної педагогіки та психології

4 / 6

4 / 6

   

30. Кафедра практичної психології

2 / 14

3 / 26

 

Підвищення кваліфікації у «Jauno Psihologiju centrs» за напрямом: Сучасна гіпнотерпаія. Взаємодія клієнта й терапевта. Сеанс. Терапія. Довіра та результат. Стажування під керівництвом доктором медичних наук, професором Ж.Беккіо (Франція). Латвія

м. Ріга (Гейко Є.В.

Радул І.Г.)

31. Кафедра теорії і методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності

5 /9

6 /17

   

32. Кафедра природничих наук та методик їхнього навчання

7 /6

10 / 27

    1. Masaryk University, Brno, Czech Republic

    2. Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach, Katowice, Poland

Сourse “Support of Science and Research in Higher Education” within the framework of project “Transformation of Faculties of Education and Pedagogical Universities for XXI. century”

(Плющ В.М., Трифонова О. М.)