Юридична клініка

Правовий лекторій з інтелектуальної власності та захисту прав споживачів.

Студенти-консультанти Юридичної клініки  Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира  Винниченка  продовжили правовий лекторій. У березні цього року  разом з  керівником юридичної клініки, доцентом кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права, кандидатом педагогічних наук, доктором філософії, Владимировою Валентиною Іванівною завітали до комунального закладу «Педагогічний ліцей Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» з метою розкрити актуальні питання щодо інституту  інтелектуальної власності та захисту прав споживачів в інтернеті.

Изображение 004

У  сучасному світі  все більше набирають популярності покупки в інтернеті, адже інтернет-магазини надають швидкий доступ до широкого вибору асортименту по доступних цінах, що сприяє економії часу та коштів. Однак, поруч з позитивними сторонами, покупці можуть зіткнутися і з негативними наслідками шахрайства, оскільки майже не врегульовані державні механізми впливу та регулювання в системі новітніх технологій, тому Мунтян Ірина, студентка другого курсу, розкрила основні права споживачів та пояснила, що допоможе захистити їх у разі порушення, наводячи приклади із судової практики.

Изображение 007

Слід відзначити, що у рамках даного питання також були проаналізовані ситуації із життя учнів, надана правова оцінка  дій учасників заходу в наведених прикладах та поради як діяти у майбутньому.

Изображение 015

Наступною темою правового лекторію був інститут інтелектуальної власності, про який розповідали студенти другого курсу Колісніченко Владислав та Миколюк Максим. Протягом виступу були зазначені основні тези щодо інтелектуальної власності, а також був зроблений акцент на питання про авторські права, адже людина створює кожен день щось нове – пише вірші, музику, малює або навіть створює програмне забезпечення чи наукову роботу, що підпадає під об’єкти авторського права. Студенти роз’яснили як уберегти себе від порушень чинного законодавства, використовуючи чужі матеріали та як захистити свої права на власний продукт інтелектуальної власності, наводячи переконливі приклади із світової та вітчизняної судової практики.

Изображение 016

Кожен присутній під час проведення заходу мав змогу поставити питання представникам Юридичної клініки з приводу різноманітних правових питань та отримати консультацію.