Юридична клініка

Ви студент-контрактник і хочете заощадити на оплаті за навчання? Тоді ця інформація саме для Вас

Податкова знижка – це знижка до 18% від вартості навчання на комерційній основі.

Згдно з п. 14.1.170 ст. 14 нового Податкового кодексу, податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, — документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку — резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом.

Обов’язкові умови для отримання знижки на навчання:

  • бути резидентом України з реєстраційним номером облікової картки платника податків

  • навчатись в державному професійно-технічному або вищому навчальному закладі на контракті або ж сплачувати за навчання члена сім'ї першого ступеню споріднення (дочки, сина)

  • бути офіційно працевлаштованим ( податкова знижка – це повернення частини вже сплаченого роботодавцем прибуткового податку з офіційної зарплати)

Необхідний пакет документів:

  • копія паспорта (1 та 2 сторінки, а також прописка працюючого студента, або ж студента та того, хто платив за навчання);

  • копія ідентифікаційного коду (обох осіб);

  • копія квитанції з банку про оплату навчання;

  • оригінал довідки про доходи;

  • заява про суму виплачених доходів та утриманих податків;

  • декларація про доходи;

  • номер банківської картки чи рахунка;

  • копія Договору про навчання;

  • копія свідоцтва про народження студента (навіть якщо студент повнолітній);

  • копія студентського або довідкя про навчання з ВНЗ.

Терміни подачі документів

Податкова знижка оформлюється у поточному році за попередній календарний рік. Так, у 2017 році студент або його батьки можуть отримати компенсацію за 2016 рік, а у 2018 році — за 2017 рік. Після подання документів кошти зарахують на банківський рахунок протягом 60 днів.

Термін подання заяв для оформлення знижки за 2016 рік завершується 31 грудня 2017 року. Знижку за 2017 рік можна буде оформити у 2018 році.

Формула повернення грошей

Сума податкової знижки може бути різною в кожному окремому випадку. Проте її можна вирахувати за загальною формулою: суму оплати за навчання в місяць помножити на кількість місяців навчання протягом календарного року. З цієї суми потрібно вирахувати ставку прибуткового податку - 18% .

Обмеження щодо витрат

послуги навчання повинні надаватися тільки вітчизняними закладами освіти (незалежно від форми власності);

до податкової знижки входить тільки плата за професійно-технічну та вищу освіту. Тобто оплата додаткових послуг навчального закладу (наприклад, підготовчих курсів, додаткових освітніх курсів, додаткового навчання на військовій кафедрі) не враховується;

до податкової знижки слід включати суму витрат (частину) у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання звітного року. Тобто якщо оплата за I семестр, що складається з 6 місяців (4 місяці поточного (звітного) року та 2 місяці наступного за звітним року), здійснюється одним платіжним документом, до податкової знижки слід включати тільки витрати за 4 місяці навчання у звітному році. Решта суми, сплаченої згідно з платіжним документом (за 2 місяці семестру), може бути включена платником податків до податкової знижки при реалізації його права на знижку в наступному році разом із платою за II семестр і за частину наступного I семестру.

Більше інформації на сайті Державної фіскальної служби України.