Юридична клініка

Правова лекція для факультету фізичного виховання

За ініціативою керівника Юридичної клініки Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, доцента кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права, кандидата педагогічних наук, доктора філософії Владимирової Валентини Іванівни студенти-консультанти провели правопросвітницьке заняття для студентів факультету фізичного виховання, який є навчально-методичним і науковим центром підготовки висококваліфікованих освітніх кадрів-вчителів фізичної культури, тренерів з видів спорту, фізичних реабілітологів.

DSC 0457

Зокрема, Балєлов Олександр, студент 2го курсу, ознайомив присутніх на заході з актуальними змінами у законодавстві та питаннями реалізації своїх прав, свобод та обов’язків, які наразі турбують молодь. У свою чергу, студент 2го курсу, Крушеніцький Владислав, розповів про зміни до чинного законодавства, які були внесені протягом вересня-грудня 2017 року та прийняття нових законів, таких як Закони України "Про електронні довірчі послуги", "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України","Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" та інші.

DSC 0468

 

Далі, студенти 4го курсу, Бричка Андрій та Ланчуковська Катерина, у своїх доповідях відобразили найважливіші аспекти спадкування. Зокрема, було розкрито поняття спадщини, місця її відкриття, заповідального відказу та надано пояснення стосовно черг спадкування. Також було розглянуто спори та їх вирішення у разі пропущення строку набуття спадщини та отримання спадку малолітніми особами.

DSC 0500

Під час свого виступу студентка 3го курсу, Чубарь Діана, ознайомила учасників заходу із загальною характеристикою конституційних прав та свобод громадян України, оскільки вони є можливістю здійснювати певні дії для задоволення своїх життєво важливих матеріальних і духовних інтересів, установлених державою і закріплених у Конституції та інших нормативно-правових актах. Дану тематика продовжила розкривати студентка 4го курсу, Гудаліна Олена, розповівши про класифікацію основних прав на групи: громадянські, політичні, економічні, соціальні, екологічні, культурні, сімейні права.

DSC 0511

 

У свою чергу, Зінов’єва Ольга, студентка 3го курсу, відобразила поняття та класифікацію обов’язків людини та громадянина, адже вони є закріпленими в нормах Конституції мірами належної поведінки суб'єктів конституційно-правових відносин. Зростаюче значення вказаного інституту зумовлене якісно новим рівнем суспільних відносин, станом науково-технічного прогресу, ускладненням соціальних зв'язків і процесів, динамізмом розвитку всього суспільства, розширенням сфери позитивної відповідальності особистості, зміцненням правового статусу людини і громадянина.

DSC 0538

Таким чином, даний захід був спрямований на поглиблення знань з приводу стану справ у сфері забезпечення прав і свобод особи, їх практичної реалізації, оскільки це є тим критерієм, за яким оцінюється рівень демократичного розвитку будь-якої держави й суспільства в цілому. Також усі присутні мали можливість безпосередньо звернутися за правовою допомогою до представників Юридичної клініки та ознайомитися з напрямками її діяльності.