Юридична клініка

Правопросвітницька лекція на природничо-географічному факультеті

11 грудня 2017 року студенти-консультанти Юридичної клініки Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка на чолі з керівником, доцентом кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права, кандидатом педагогічних наук, доктором філософії Владимировою Валентиною Іванівною завітали до факультету, що об’єднує студентів трьох унікальних спеціальностей – географії, біології та хімії, які являються фундаментальними та універсальними для кожного природознавця, з метою розкрити актуальні проблеми реалізації прав людини, ознайомити учасників заходу з останніми змінами у чинному законодавстві та надати роз’яснення з правових питань.

JMC9o4TvDLw

Зокрема, у зв’язку з популяризацією трудової міграції населення, що особливо актуально для молоді, яка знаходиться у пошуку кращих умов для життя та вищого показника соціальних гарантій, Локотош Марина, студентка 2 курсу, розкрила зміст вітчизняного законодавства про протидію торгівлі людьми та відобразила порівняльний аналіз положень нормативно-правових актів зарубіжних країн, зокрема Кримінальних кодексів, що закріплюють такі поняття як торгівля людьми, рабство, жебрацтво та міри відповідальності, які можуть настати у зв’язку із вчиненням даних правопорушень. У рамках даного питання також було проаналізовано причини поширення явища трудової міграції, шляхи попередження порушень прав з боку роботодавців під час роботи за кордоном. Також важливим аспектом виступу було ознайомлення присутніх із діяльністю громадської міжнародної правозахисної організації «Ла-Страда Україна», яка працює для забезпечення ґендерної рівності, запобігання всім видам ґендерного насильства, зокрема насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та забезпечення прав дітей, сприяючи впровадженню міжнародних стандартів прав людини в усі сфери життя суспільства та держави.

P71211 080927

У свою чергу, Афтеній Альвіна, студентка 2 курсу, розкрила тематику екологічних прав людини та громадянина в Україні, оскільки вони є встановленими та гарантованими державою можливостями у сфері використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки. Таким чином, було розкрито зміст Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», проаналізовано його найголовніші положення та розмежовано екологічні права та екологічні інтереси особи. Наведена класифікація прав дала змогу визначити їх систему та значення у житті кожного члена суспільства. Також була розрита роль держави у здійсненні даних прав, оскільки їх реалізація потребує активної діяльності з боку державних органів, а порушені екологічні права підлягають поновленню та захисту у судовому порядку.

P71211 081048

Продовжуючи обговорення даної тематики, Крушеніцький Владислав, студент 2 курсу, акцентував увагу на екологічних обов’язках громадян, навівши їх класифікацію та визначивши їх перелік, що передбачається такими нормативно-правовими актами як Конституція України та Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища». Адже слід зважати на те, що кореляція екологічних прав і обов'язків громадян створює режим найбільшого сприяння для життєдіяльності людей. Таке поєднання дає розумний баланс інтересів усіх суб'єктів екологічних правовідносин, сприяє досягненню гармонічної взаємодії природи і суспільства. Будь-які суб'єктивні екологічні права можуть бути реалізовані тільки через відповідні екологічні обов'язки, і, навпаки, екологічні обов'язки припускають право вимагати їх виконання. До того ж, було зазначено, що екологічний обов'язок є одним зі способів забезпечення екологічних прав, умовою їхньої реальності й ефективності.

P71211 082616

Кожен присутній під час проведення заходу мав змогу поставити питання представникам Юридичної клініки з приводу різноманітних правових тематик та отримати правову допомогу.

P71211 083819

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права