Юридична клініка

Круглий стіл у рамках Всеукраїнського тижня права

7 грудня у приміщенні комунального закладу «Навчально-виховне об'єднання – «Спеціалізований загальноосвітній навчальний заклад І ступеню «Гармонія» - Гімназія імені Тараса Шевченка - Центр позашкільного виховання «Контакт» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області відбулася зустріч студентів-консультантів Юридичної клініки та учнів старших класів для обговорення актуальних аспектів мовної компетенції юриста.

В рамках даного заходу, ініційованого керівником Юридичної клініки ЦДПУ імені Володимира Винниченка, доцентом кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права, кандидатом педагогічних наук, доктором філософії Владимировою Валентиною Іванівною, було заслухано велику кількість доповідей студентів, які безпосередньо стикаються з практичною правозастосовчою діяльністю у рамках надання правової допомоги під час консультування клієнтів Юридичної клініки.

Зацікавленість у обговоренні даної тематики усіх присутніх продемонструвала, що майбутні абітурієнти вже зараз слідкують за новітніми тенденціями у різних сферах життя, що дуже корисно для самореалізації у подальшому.

Зокрема, під час засідання розкривалися питання історичного розвитку української мови, її сучасного стану. Саме виступ Поляк Юлії стосувався ролі мовних стилів у професійній діяльності та повсякденному житті, та особливостей комунікації у соціальних мережах. Далі участь в обговоренні даної тематики взяла Лисенко Карина, ознайомивши усіх присутніх із особливостями наукового стилю мовлення.

Бурхливе обговорення серед учасників круглого столу викликав виступ Ткаченка Дмитра та Мосузенка Вадима, оскільки вони не лише визначили роль історико-правової літератури у сучасному світі, але і відобразили її вплив на діяльність спеціалістів у сфері права, рекомендувавши до прочитання деякі твори.

У свою чергу, Гавриш Максим надав докладну інформацію щодо документації, яка регламентує державний статус української мови, та проаналізував значення мови у суспільних відносинах.

Доповідь Колісніченка Владислава дозволила усім присутнім більше дізнатися про застосування художнього стилю у юридичній діяльності, зокрема про можливість значно урізноманітнити лексичний запас, що корисно для повноцінної реалізації професійних здібностей.

Звичайно, у своїй діяльності практики часто стикаються з публіцистичним стилем у різних його проявах, про що і доповіла Мунтян Ірина. Також важливим аспектов усебічного розвитку правознавця є культурне збагачення, у чому допомагає перегляд фільмів юридичного спрямування, що докладно розкрив у своєму виступі Крушеніцький Владислав.

Після зустрічі відбулося безпосереднє спілкування між студентами-консультантами Юридичної клініки, які з радістю ділилися досвідом навчальної та практичної діяльності з учнівським колективом.