Юридична клініка

Юридична клініка взяла участь у відкритті Всеукраїнського тижня права

З 4 по 10 грудня 2017 року в Україні проходить Всеукраїнський тиждень права. Відповідно до Указу Президента України Всеукраїнський тиждень права проводиться щороку в тиждень, що включає 10 грудня - День прав людини, який відзначається в пам'ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

Проведення тижня має на меті підвищити рівень правової культури населення, а також поінформованість громадян щодо їхніх конституційних прав та обов'язків, можливостей їх реалізації та захисту.

24232756 475719416154946 656433863203710164 n

4 грудня 2017 року в Головному територіальному управлінні юстиції в Кіровоградській області відбулося урочисте відкриття Всеукраїнського тижня права за участі керівництва обласного управління та студентського активу і керівників Юридичних клінік Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, Кіровоградського кооперативного коледжу економіки і права імені М.П. Сая та Кіровоградського інституту розвитку людини Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна».

Одним з пріоритетів правової допомоги у сучасних умовах є її доступність, а це означає, що таку допомогу мають отримувати навіть малозабезпечені верстви населення. Отже, має існувати сектор безоплатної допомоги. Таким чином, можна зробити висновок, що діяльність юридичних клінік переслідує дві мети: по-перше, це забезпечення населення безкоштовною і кваліфікованою юридичною допомогою та підвищення правової освіти громадськості, і по-друге – організацію практичної підготовки майбутніх юристів, чим активно займаються представники Юридичних клінік навчальних закладів, яких було запрошено на відкриття Всеукраїнського тижня права.

24296477 475719339488287 7269978190193556034 n

Під час заходу було обговорено різноманітні правові питання, зокрема загальнонаціональний право​просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів.

Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

У свою чергу, Вадим Гуцул, начальник Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, запросив учасників заходу навесні долучитися до консультування громадян в інформаційних наметах, які діють на території Кропивницького, та взяти участь у багатьох інших заходах, і завдяки чому не лише покращити власний рівень знань та практичних навичок, але й зробити свій внесок у реалізацію масштабного проекту «Я МАЮ ПРАВО!», підвищуючи юридичну грамотність українців та формуючи нову правову культуру в суспільстві.

photo5273779399637969077

Усі присутні мали змогу висловити своє бачення взаємодії між органами юстиції та громадськістю, зокрема спільної роботи із юридичними клініками та внести пропозиції для подальшої співпраці. Адже зміни залежать від кожного з нас і захист прав має бути дієвим інструментом у повсякденній реальності.

Окрім цього, у період з 6 по 8 грудня в управлінні юстиції відбудуться Дні відкритих дверей для студентів, громадських активістів і журналістів. Завдяки цьому забезпечується доступ усіх бажаючих для ознайомлення з роботою структурних підрозділів територіального органу юстиції і отримання фахових консультацій у спеціалістів.

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права