Юридична клініка

Тренінг з питань захисту інтелектуальної власності

До участі у даному заході за запрошенням громадської організації «Флора» долучилися студенти другого курсу, консультанти Юридичної клініки Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Дводенний тренінг був організований в рамках проекту «Developing Respect for Intellectual Property Rights Protection in Ukraine» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Як ми знаємо, інтелектуальна власність, як і будь-який інший вид власності, часто є об'єктом протиправних дій з боку третіх осіб і, відповідно, потребує правового захисту. Згідно із законодавством України, право інтелектуальної власності включає в себе особисті немайнові права (право на визнання людини творцем об'єкта інтелектуальної власності тощо) і майнові права (право на використання об'єкта інтелектуальної власності, право дозволяти або перешкоджати неправомірному використанню та ін.).

Ці та інші питання розглядалися у програмі тренінгу, яка передбачала здобуття теоретичних знань з питань інтелектуальної власності, механізму її захисту, пізнання різних аспектів регулювання діяльності у сфері авторських прав у зарубіжних країнах, обговорення проблемних ситуацій з іншими учасниками заходу та визначення можливих шляхів розвитку даної галузі на практиці.

Зокрема, під час заходу учасники, серед яких були представники загальноосвітніх та вищих навчальних закладів, мали можливість освоїти міжнародні механізми захисту інтелектуальної власності та поглибити знання про окремі аспекти міжнародної практики у справах про порушення права інтелектуальної власності, що особливо актуально у зв’язку з інтенсивною євроінтеграцією України, дізнатися про відповідальність за використання неліцензійного контенту.

Важливим напрямком обговорення стали також питання щодо можливості захисту власно створеного контенту, оскільки вагома роль інформації у сучасному суспільстві не завжди має позитивні наслідки, а особливо порушення права інтелектуальної власності в мережі Інтернет є поширеним та постійним явищем. Контент є об’єктом права інтелектуальної власності та класифікується як твір за законодавством України. Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення. Використання об’єкта права інтелектуальної власності іншою особою здійснюється виключно з дозволу правовласника, крім випадків правомірного використання без такого дозволу. Тож, правовласник має право на активні дії. 

Під час проведення тренінгу були присутні гості із США – волонтери Корпусу Миру, Ханна та Джозеф, з якими охоче спілкувалися учасники, зокрема підіймалися питання щодо їх бачення механізму захисту авторських прав у США та ставлення до використання «піратського» контенту.

Після зустрічі усі присутні зробили колективне фото та відбулося вручення сертифікатів про проходження програми Тренінгу з питань захисту інтелектуальної власності.

Представники Юридичної клініки, серед яких були Колісніченко Владислав, Локотош Марина, Мунтян Ірина, Поляк Юлія та Миколюк Максим, після проходження тренінгу зазначали, що заходи у подібному форматі повинні стати більш поширеними серед молоді, оскільки це дає можливість не тільки підвищити свій загальний рівень правової обізнаності, набути практичних навичок, а й отримати позитивні емоції у процесі обміну ідеями та досвідом між учасниками тренінгу. Тому, отримавши великий обсяг корисної інформації, студенти із задоволенням доповіли на черговій оперативній нараді Юридичної клініки про актуальні аспекти захисту інтелектуальної власності та виявили бажання у рамках правоосвітницької роботи провести пізнавальні лекції для учнів загальноосвітніх навчальних закладів з цієї тематики. Така ініціатива була підтримана студентами-консультантами та керівним складом Юридичної клініки ЦДПУ ім. Володимира Винниченка.

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права