Юридична клініка

Студенти-правники ЦДПУ ім.В.Винниченка слухали про протидію домашньому насильству

Студенти-правники ЦДПУ ім.В.Винниченка слухали про протидію домашньому насильству

У рамках соціальної акції «16 днів проти насильства» фахівці Кропивницького місцевого центру з надання БВПД Юлія Гула та Наталія Цуцман спільно з начальником відділу зв’язків з громадкістю управління патрульної поліції в Кіровоградській області Оксаною Білобровою на базі Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського провели інформаційну годину «Протидія насиллю в сім’ї» для студентів першого курсу Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка.

Зі студентами обговорили, що таке домашнє насильство, які його види розрізняють, а відтак окреслили способи протидії цьому негативному явищу. Окрему увагу акцентували на причинах виникнення насильства у сім’ї, серед яких – незадоволеність життям, особою, вплив ЗМІ, алкоголізм і пияцтво когось із членів родини, психічні відхилення й захворювання, соціальне й фінансове становище родини (безробіття тощо).

«Не відразу домашнє насильство підпадає під кримінальне правопорушення. Домашнє насильство спочатку кваліфікують відповідно Кодексу України про адміністративні правопорушення. А щоб справу кваліфікували як злочин, необхідно довести, що насильство є систематичним. На практиці це означає, що особу кривдника мають притягнути хоча б двічі до відповідальності за ст. 172-3 КУпАП протягом року, аби наступну заяву вже кваліфікували за Кримінальним кодексом України», – зазначила заступниця директора Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Гула.

Наприкінці заходу Наталія Цуцман нагадала, що центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги відносяться до суб’єктів, на які покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.