fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Архів новин природничо-географічного факультету

Презентація інформаційно-освітньої системи «Геологічний словник: відкритий навчально-науковий веб-ресурс»

Презентація інформаційно-освітньої системи «Геологічний словник: відкритий навчально-науковий веб-ресурс» відбулася 18 травня 2017 року в Орхуському центрі екологічної інформації Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського.

“Геологічний словник” (http://geodictionary.com.ua/) є першим україномовним тематичним онлайн-сервісом геологічного спрямування, що не має аналогів у вітчизняному освітньо-науковому інформаційному просторі. Створений у відповідності до принципів відкритості та доступності знань, він спрямований на поширення та популяризацію геологічної інформації.

Автори інформаційно-освітньої системи:

Вовк Валентин Михайлович — кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент, доцент кафедри географії та геоекології Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка;

Мацібора Олександр Васильович — кандидат географічних наук, науковий співробітник Інституту географії Національної академії наук України.

У своїй промові Валентин Михайлович ознайомив присутніх із історією і основними етапами створення навчально-наукового веб-ресурсу, про особливості його структурування і можливості використання студентами, учителями, викладачами, науковцями. Основними принципами під час змістовного наповнення "Геологічного словника" були простота викладу, повнота охоплення сучасної геологічної номенклатури, якісний ілюстративний супровід тлумачень основних понять. Використовувались сучасні літературні та електронні інформаційні джерела. Словник налічує понад 3000 геологічних термінів і понять, які супроводжуються значною кількістю ілюстрацій (понад 1200). У процесі відбору термінів та їх тлумачення Валентин Михайлович спирався на колективний досвід спеціалістів-геологів, відображений у численних монографіях, статтях, словниках, довідниках, веб-ресурсах, нормативних документах, а також на сучасні тенденції розвитку геологічної термінології.

В ході презентації Мацібора Олександр детально розглянув: архітектуру програмного забезпечення даної інформаційно-освітньої системи, а також використані під час її створення веб-технології та технологічні рішення; переваги онлайнових інтерактивних освітніх ресурсів у порівнянні з друкованими аналогами; особливості інтерфейсу і принципи розробки адаптивного дизайну веб-застосування; структуру побудови головної сторінки з урахуванням візуалізації блоків статичної та динамічної інформації; потенціал використання мультимедійного контенту із відкритих загальнодоступних ресурсів; засоби підвищення безпеки функціонування веб-ресурсу з урахуванням зовнішніх загроз; заходи пошукової оптимізації (SEO) з метою підвищення видимості ресурсу популярними світовими пошуковими системами; питання дотримання авторських прав і законодавства в галузі ліцензування та охорони об’єктів інтелектуальної власності.

Вже на сьогодні даний веб-ресурс користується неабиякою популярністю в інформаційному просторі. Впродовж місяця кількість відвідувачів наблизилася до 1000, а географія розширилася за межі України на території США, Китаю, Росії, Бразилії та інших країн.

По завершенні виступів Вовк В.М. та Мацібора О.В. провели онлайн-демонстрацію базових інтерактивних функцій веб-ресурсу: пошук наукових термінів і понять за алфавітом, розділом геологічної науки, ключовими словами, наявністю ілюстрацій; завантаження мультимедійних елементів сайту і їх відображення; сортування і розширення результатів пошуку.

На презентації були присутні науковці Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, Центральноукраїнського національного технічного університету, фахівці Департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської ОДА та Кіровоградського обласного управління водних ресурсів, спеціалісти геологорозвідувальної експедиції №37 КП "Кіровгеологія", студенти та випускники природничо-географічного факультету схвально оцінили появу нового навчально-наукового веб-ресурсу, наголосили на значущості події для розвитку українського освітньо-наукового інформаційного простору.

Авторів привітали: Михида  Сергій  Павлович, проректор з наукової роботи Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, доктор філологічних наук, професор; Ріжняк Ренат Ярославович, декан фізико-математичного факультету, доктор історичних наук, професор; Гулай Олександр Володимирович, декан природничо-географічного факультету, доктор біологічних наук; завідувач кафедрою географії та геоекології Колотуха Олександр Васильович, доктор географічних наук; Гелевера Ольга Федорівна, доцент кафедри географії та геоекології, кандидат географічних наук; Топольний Федір Пилипович, доктор біологічних наук, професор кафедри землеробства Центральноукраїнського національного технічного університету та інші.

Проректор з наукової роботи Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, професор С.П. Михида вручив авторам Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір від Державної служби інтелектуальної власності України.

Інформацію надав природничо-географічний факультет